2024. május 18. - Erik, Alexandra

A gyógyszerár-csökkentés nem hoz érdemi bevételeket?

Nem lesz érdemi megtakarítás az idén a gyógyszerkasszában - közölte az Egészségügyi Minisztérium (EüM) szerdán az MTI-vel.
2009. december 23. szerda 14:03 - HírExtra
A szaktárca arra reagálva adott ki erről közleményt, hogy a Világgazdaság szerdán azt írta: megtakarítás lesz a gyógyszerkasszában 2009-ben, de jövőre több lehet a kiadás az előirányzottnál.

Az Egészségügyi Minisztérium közölte: az Egészségbiztosítási Alap (E-Alap) 2009-es költségvetési előirányzata a gyógyszerkassza vonatkozásában - tartalék nélkül - 300,04 milliárd forint, tartalékkal 329,54 milliárd forint volt.

Mint hozzátette, az ez évi gyógyszerkiadás várhatóan 328,5 milliárd forint lesz, így egyértelműen megállapítható, hogy nincs érdemi megtakarítás a gyógyszerkasszában.
A szakminisztérium rámutatott arra: a világgazdasági válság hatása nem hagyta érintetlenül a társadalombiztosítás rendszerét sem, jelentősen csökkentek az E-Alap bevételei. Az alap fenntartható működése érdekében márciusban a kormány átfogó intézkedéseket tett, 30 milliárd forintot zárolt, ezzel egyidejűleg garanciát vállalt arra, hogy a bevételi oldal csökkenése esetén a kiadási oldal a már említett összegen felül nem csökken.

Hozzátették, hogy a 30 milliárd forintos zárolás 13,05 milliárd forintot jelentett a gyógyító-megelőző kassza terhére - ebből a kormány a kórházi szövetségekkel kötött megállapodás alapján 4,5 milliárd forintot feloldott -, míg az a gyógyszerkasszát 15,95 milliárd forinttal érintette.

A Világgazdaság szerdán azt írta: megtakarítás lesz a gyógyszerkasszában az idén, de jövőre több lehet a kiadás az előirányzottnál. Közlése szerint a gyógyszergyártók 12 százalékos különadója 42 milliárd forinttal gyarapította a tb-kassza idei 300 milliárdos előirányzatát, míg a kiadás várhatóan 327-328 milliárd forint lesz. Ennek megfelelően 14-15 milliárdos megtakarításra számít az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).

A jövő évben az előirányzat az ideivel megegyezően 300 milliárd forint, miközben a várható kiadás 350-360 milliárd forint - tette hozzá a lap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását