2024. június 2. - Kármen, Anita

A tálibok videón mutogatják amerikai fogjukat

A NATO vezette afganisztáni béketeremtő erők (ISAF) megerősítették, hogy egy tálibok által pénteken közzétett videón valóban egy csaknem fél éve foglyul ejtett amerikai katona látható.
2009. december 25. péntek 17:40 - HírExtra
A felvétel a 23 esztendős Bowe Bergdahl őrvezetőről készült, akit június 30-án ejtettek foglyul Kelet-Afganisztánban a felkelő tálibok. Ő valószínűleg az egyetlen amerikai katona, aki az Egyesült Államok 2001-es afganisztáni bevonulása óta a tálibok fogságába esett. Bergdahlon nem látható külsérelmi nyom, napszemüveget és katonai sisakot visel, az amerikai hadsereg egyenruhájához hasonló öltözetben ül egy széken. Megadja nevét, beosztását, személyes adatait majd elmondja, hogy a tálibok hadifoglya, elítéli az amerikai vezetőket az iraki és az afganisztáni mohamedánokat ért bánásmód miatt és leszögezi, hogy az amerikaiak nem tudják legyőzni a tálibokat.

Arra figyelmezteti bajtársait, hogy egy türelmes és jól szervezett ellenséggel álnak szemben:

"Mindazon katonáknak, akik készen állnak, hogy az első alkalommal idejöjjenek országunk és vezetőink ostobasága miatt, (mondom, hogy) ... nagyon felkészült emberekkel küzdötök, akik pontosan tudják, miként végezzenek velünk, s rendkívül türelmesek" - hangzik üzenete.

A videón a tálibok szóvivője fogolycserét kínál fel az amerikai kormánynak:
"Az Afgán Iszlám Emírség követelte és követeli korlátozott számú foglyok szabadon engedését cserébe az amerikai fogolyért".

Az Afganisztánban állomásozó nemzetközi kontingens elítélte a videoüzenet közzétételét, és különösen annak karácsonyi időzítését:

"Ez szörnyű visszaélés egy fiatal katona kiszolgáltatottságával, akit nyilvánvalóan előre megírt közlemény felolvasására kényszerítettek. ... A video karácsonyi közzétételével megsértik Bowe Bergdahl mélységesen aggódó családját és barátait, megvetik a vallási hagyományokat és az iszlám tanításait" - nyilatkozta az ISAF kommunikációs igazgatója, Gregory Smith amerikai ellentengernagy.

Júliusban a tálibok szintén közzétettek egy 28 perces videót az őrvezetőről, amelynek tartalma ugyancsak propagandacélokat szolgált és - mint az ISAF megállapította - sérti a nemzetközi jogot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását