2024. június 2. - Kármen, Anita

A terrorizmus működik!

Az elmúlt napok eseményei bebizonyították, hogy az al-Kaida jó fegyvert választott, amikor az Egyesült Államokat és a „pogány” világot szemelte ki célpontjául. Ugyanis minden háborús kudarc ellenére a terrorizmus működik.
2010. január 5. kedd 15:29 - Pásztor Balázs
Félelemben élve

2001 szeptember 11-e óta sok minden megváltozott. A repülőgépekre nem vihetünk fel 100 milliliternél több folyadékot tartalmazó tárolóedényt, Irakban és Afganisztánban kitört egy háború, a fegyvergyártó cégek profitja pedig az egekbe szökött. De ami talán a legnagyobb változás: megtanultunk félni. Utazhatunk repülőgéppel Amerikába, kávézhatunk Mumbai egyik elit szállodájának éttermében, bemehetünk egy jemeni nagykövetségre ügyes-bajos dolgaink miatt, minduntalan az eszünkbe fog jutni, hogy bármelyik percben meghalhatunk - hisz a terrorizmus tombol, mi pedig az egyik célpontjánál tartózkodunk. Ha pedig katonák vagyunk - vagy az egyik hozzátartozónk az -, akkor jól tudjuk: bárhol, vagy bárkin robbanhat bomba. És ettől összeszorul a gyomrunk.

Persze nem minden ember ilyen, de a legtöbben minimum elővigyázatosak lettek. Ráadásul a több órás reptéri biztonsági vizsgálat, a nehezebb vízumszerzés, vagy a több rendőr látványa mind olyan hatás, amik befolyásolják az életünket, és azt éreztetik, hogy nincs minden rendben: a terrorizmus ott bujkál mindenhol. Lehet hogy egy fiatal fekete egyetemista az, vagy az idős arab nő, aki a szent könyvét olvassa, vagy egy amerikai katona. Bárki lehet, nincs kivétel. Mivel a félelemkeltés, az állandó rettegés a terrorizmus egyik célja, így ezen hatásokat elnézve kijelenthetjük: ha a terrorizmus nem is győzött, de remekül működik.

Friss példák


Apró hiba, hatalmas káosz
Több órást fennakadást okozott egy ellenőrizetlen légi utas vasárnap este a New York melletti Newark nemzetközi repülőterének egyik terminálján – jelentette az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (TSA).Egy azonosítatlan férfi úgy jutott át a C terminál ellenőrzőkapuin, hogy nem világították át. Ezt utólag észrevették, de a férfit később sem találták meg. Emiatt a terminálról visszarendeltek minden utast a kapuk előtti területre. Újbóli beléptetésük csak órák múltán kezdődött el. Ennek megfelelően hosszú ideig nem indítottak el egyetlen járatot sem a terminálról. Két-háromezer utas várakozott órákig. Erről a terminálról általában a Continental Airlines légitársaság indít gépeket. A közlekedésbiztonsági hatóság szerint az össze utas újbóli megvizsgálásával garantálni tudták, hogy a szóban forgó férfit is ellenőrizték.
A bizonyíték kétszeresen is itt hever előttünk: Umar Farouk Abdulmutallab, egy radikalizálódott nigériai fiatalember karácsonykor megpróbált felrobbantani egy Amszterdamból Detroidba tartó repülőgépjáratot, de nem tudta működésbe hozni a robbanószerkezetet. Ez egyetlen ember sikertelen próbálkozása volt, de a világ mégis megrettent: számos országban azonnal tovább szigorították a repülésbiztonságot, emberek százmillióinak az életét nehezítve meg.

A hollandok teljes lemeztelenítő készülékeket szerelnek fel, Angliában immáron az egész testet át fogják világítani, Barack Obama amerikai elnök pedig kedden egy külön vészgyűlést is tartott a témában - természetesen Magyarország sem marad ki a sorból. Mindezt félelemből.

A másik példa pedig a hétfői, pánikszerű jemeni nagykövetség-bezárások esete. Ennek az előszele mindössze annyi, hogy a jemeni al-Kaida ezúttal a nagykövetségek ellen szólított fel Jihadra, és 2008-ban már sikeresen robbantottak egyet az amerikaiaknál. Emiatt több ország is úgy megijedt, hogy bezáratta a jemeni nagykövetségét: köztük Amerika, Anglia, Japán, Csehország és Franciaország is. Pedig itt még sikertelen akció, vagy merényletkísérlet sem volt.

Jemenre koncentrálva

A terrorizmus-elleni háborúnak persze eredményei is vannak, például hogy „meggyengült a terrorhálózat Pakisztánban”, ahogy Gordon Brown brit miniszterelnök is fogalmazott a napokban. Azonban azt ő is elismerte, hogy hiába verték ki őket onnan, más, gyenge állami fennhatósággal rendelkező országokba kezdtek áttelepülni, mint Jemen, vagy Szomália. Erre ráeszmélve Amerika 150 millió dollárra emelte a Jemennek szánt, a terrorizmus-elleni küzdelem támogatására hivatott összeget - amivel az megelőzte az afganisztáni támogatást -, és egy jemeni terrorbázis elleni légicsapásban is aktív segítséget nyújtottak. Brown pedig január végére hívott össze egy terrorizmust boncolgató világgyűlést, aminek az egyik fő témája Jemen lesz.

Obama egészen odáig ment a fent említett két eset kapcsán - amely amerikai források szerint összefügg, információik alapján a nigériai fiút Jemenben „képezték ki” -, hogy újabb terrorista-ellenes reformokat jelentsen be. Többek közt a hírszerzés vezetőjével közösen újraírnák a több oldalról kritizált, „terrorista-gyanús személyek” listáját.

Ezen intézkedések azért is furcsák, mert Obama rögtön ezek véghezvitelébe kezdett bele Hawaiiről való visszatértekor, pedig ott hevernek előtte a munkanélküliség, és az egészségügyi reform égető kérdései is. Ezen a szemüvegen keresztül nézve sokaknak úgy tűnhet, a terrorizmus elleni harc fontosabb, mint Amerika.

Ha továbbra is ekkora hatásokat fog elérni egyetlen merénylő, vagy egyetlen, tettek nélküli bejelentés, akkor a terroristák folytatni fogják a harcukat, mert tudják, hogy működik: képesek hatást gyakorolni a világra. Valószínűleg Amerika is észbe kapott, hisz kedden újra megnyitották a jemeni amerikai nagykövetséget. A többi nagykövetség azonban továbbra is bezárkózva maradt...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását