2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Még mindig nem állapodtak meg a BKV és a szakszervezetek

Továbbra sincs megállapodás a BKV menedzsmentje és a szakszervezetek között a kollektív szerződésről és a sztrájk idején nyújtandó elégséges szolgáltatásról - közölte Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.
2010. január 8. péntek 15:40 - HírExtra
A szóvivő azt mondta: a pénteki tárgyaláson a BKV menedzsmentjének "egy helyben toporgása" miatt nem sikerült megállapodni. Mint hozzátette, a cég vezetése december óta nem mozdult el álláspontjáról, pedig a szakszervezetek többször is kompromisszumos ajánlatot tettek.

Nemes Gábor az elmúlt napok történéseit államilag intézményesített megfélemlítésnek nevezte. Úgy fogalmazott: felháborító és visszautasítandó, hogy rendkívüli elbocsátásokkal mondanak fel dolgozóknak, ez ellen a szakszervezetek mindent be fognak vetni.

A szóvivő közölte: mivel nem látszik megegyezés, megkezdték a keddre meghirdetett sztrájk előkészületeit.

Kitért az elmúlt napok buszkiadással kapcsolatos történéseire is, ezeket sikeresnek nevezte, mivel alkatrészek "dömpingje" érkezett a garázsokba, és ezzel - ha csak átmenetileg is - jobb állapotba tudják hozni a buszokat. Hozzátette: nem a BKV "szuper kontrollcsoportjának" tevékenysége miatt növekedik a forgalomba kiadott járművek száma.

Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója a tárgyalások után azt mondta: a szakszervezetek visszautasították a cég azon javaslatát, hogy a korábbi kollektívszerződés-ajánlatot fogadják el, a menedzsment cserébe kinyilvánítja azon szándékát, hogy egy programot készít velük közösen. Ebben előirányoznák, hogy néhány éven belül, amikor a társaság anyagi helyzete várhatóan javul, visszatérnek a 3 százalékos juttatás kérdésére.

A felek között a sztrájk idején nyújtandó elégséges szolgáltatásról sem született megállapodás. Székelyné Pásztor Erzsébet közlése szerint a BKV továbbra is 90 százalékos csúcsidei és 50 százalékos csúcsidőn kívüli szolgáltatást szeretne, de ezt a szakszervezetek elutasították.

A tárgyalásokat vasárnap délután folytatják.Bartha Pál, a BKV Fürst Közlekedési Szakszervezet elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt: a járművezetőket sokszor rákényszerítik arra, hogy olyan buszokkal járjanak ki, amelyek veszélyeztetik az élet- és vagyonbiztonságot. Közlése szerint volt olyan eset, amikor olyan buszt nyilvánítottak forgalomképesnek, amelyben nem volt motor. Úgy tudják, a BKV vezetése utasításba adta, hogy el kell bocsátani ötven buszsofőrt, hogy velük példát statuáljanak.

Az elmúlt napokban jelentős fennakadások voltak a BKV-buszok közlekedésében. A szakszervezetek tájékoztatása szerint azért, mert a dolgozók szigorúan a munka törvénykönyve szerint dolgoznak. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője az MTI-nek kedden azt mondta: elfogyott a lojalitás a BKV dolgozóiból. Demszky Gábor főpolgármester csütörtökön vadsztrájknak minősítette a történéseket, és ezeket elítélendőnek, elfogadhatatlannak nevezte.

Januártól a BKV a munka törvénykönyve szerint működik, mert a szakszervezetekkel nem sikerült megállapodni a 2009 év végén lejárt kollektív szerződés megújított szövegéről. Emiatt a szakszervezetek szerint jelentős változások álltak be a cég működésében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását