2024. május 20. - Bernát, Felícia

Nedvesen tartani a puskaport

Mi tagadás, kemény másfél év elé néz a válság, valamint az örökös belpolitikai csatáktól csapzott ország: 2010-ben előbb az öreg kontinens kulturális-, majd 2011 első felében az EU központjaként kéne szépen muzsikálni. Egyik mutatvány sem ígérkezik könnyűnek.
2010. január 8. péntek 07:39 - Nagy András
Leguruló linzer
Szilveszterkor látványos tűzijátékkal és szabadtéri koncertekkel búcsúzott Linz az évtől és a kulturális fővárosi címtől. 2010-ben Pécsett, a Ruhr-vidéken és Isztambulon a sor, hogy bemutatkozzon Európának. A pécsi programsorozat vasárnapi ünnepélyes megnyitója előtt néhány nappal, csütörtökön Baranya megye székhelyének küldöttsége Bécsben személyesen is átvette a stafétát Linztől.
Az elsőnek, a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa Programnak pénteken már a hivatalos felvezetése kezdődik, s bár alig három nappal az idei évre a baranyai ex-bányászvárosba költöző EKF megnyitója előtt sokakban talán a „csak ezt éljük túl” ismerősen bizsergő magyaros érzete bujkál, előrebocsátható: minden szervezési, előkészületi rosszaság ellenére e pillanatban már hasztalan a csúnyácska múlton rágódni, máskülönben az összeurópai leégés úgyszólván borítékolható, szép nagy viaszpecséttel vagy húsz évre lezárva.

Szükségtelen ma már azon keseregni, hogy a gigakulturális kavalkád idejére (nagyrészt amúgy feleslegesen?) megálmodott mamutberuházások többsége legjobb esetben is csak az év második felére hozható kulcsrakész állapotba, hiszen jó néhány közösségi tér már mai is teljes pompájában várja a látogatók százezreit, köztük például Pécs EKF-városrésze, amely teljes átalakuláson ment keresztül, vagy a hagyományos városközpont, ahol szintén népes találkozási, szórakozási zóna van kilátásban – néhány héten belül.

Az Európa Kulturális Fővárosa programév nyitóünnepsége
Időpont: 2010. január 10.
Helyszín: Pécs, a város közterei
Az ünnepség kezdete: 18.00 óra
Helyszíne: Széchenyi tér
Időtartama: kb. 1 óra
2010. január 10-én hivatalos nyitóünnepséggel veszi kezdetét Magyarország eddigi legnagyobb kulturális eseménysorozata, a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program.
Felesleges azon rágódni, hogy Budapestről jelenleg még mindig csak Dunaújvárosig haladhatunk autópályán Pécs irányába, s a kultúra idei fővárosába kocsival még ma is majdnem három órát vesz igénybe a közel kétszáz kilométeres táv megtétele. Mert ha igaz, mire olvadni kezd, a sztráda-összeköttetés létrejön stratégiailag fontos városaink között, s a kiemelkedő események szinte kivétel nélkül az év hátralevő részében lesznek esedékesek. (Az M6-M60-as szakasz a hivatalos tervek szerint 2010 márciusára lesz Pécsett.)

Értelmetlen most már olyasmit emészteni, mint a Pécsi EKF előkészületei felett dilettáns őrző-védő Kft-ként keménykedő nagypolitika felelőssége, hisz úgy tűnik, a siker érdekében a fajsúlyos közéleti szereplők egy emberként hagytak fel a részérdekek mellé simított agitációval, s mindnyájan az ilyentájt szinte kötelező derűlátó, közös dicsőséget vizionáló nyilatkozatokat fújják.

Felvezető körök
A január 10-i programot felvezetve Vízkereszt után, a farsang kezdetén, január 7-én, 8-án és 9-én a megnyitó karneváli menetében résztvevő 450 pécsi diák játszva tanulja be a különböző kultúrtörténeti korszakokhoz rendelt dramatikus utcaszínházi játékot. Ezen rendezvények naponta 15.00-18.00 óráig tartanak.
Aztán:
Január 7. (csütörtök)
Helyszín: Dóm Tér
A római kor - Sopianae - üzenete: a római birodalomban megszületik a város.
Az Ókeresztény korszak: a város keresi hitét. I. István király emlékezete, aki 1009-ben megalapította a pécsi püspökséget.
A keresztény középkor, Quinque Basilicae: a kereszténység intézményesülése, az állam megszilárdulása.
Január 8. (péntek)
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem - BTK bejárat (Ifjúság útja 6.)
Nagy Lajos király kora: a király 1367-ben egyetemet alapít Pécsett.
Reneszánsz: Janus Pannonius a magyar humanizmus költője, a latin nyelvű magyar költészet legjelesebb képviselője.
Török kor: egy teljesen más kultúra megjelenése, majd integrálódása a magyar, ezen belül a helyi kultúra szövetébe.
Január 9. (szombat)
Helyszín: Janus Pannonius u. – Csontváry Múzeum előtti sétatér
17-18. század: a város újjászületése, polgárosodás, tudás, szabadság - Klimó György, könyvtár, szabad királyi város (Mária Terézia)
19. század: iparosodás, polgárosodás, kialakulnak a pécsiség védjegyei (Angster, kesztyű, Zsolnay stb.)
20. század: Pécs a modern művészek és művészetek otthona
Az alig több, mint fél esztendeje a baranyai megyeszékhely vezetői székébe visszatért fideszes Páva Zsolt például köszöntőjében azt írja, „örülök annak és büszke vagyok arra, hogy városunk nemzetközi szinten is kiemelkedő kulturális programokkal várhatja vendégeit 2010-ben”, valamint „bízom abban és hiszem, hogy a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program sikere nem csak Pécsé és a pécsieké lesz, hanem egész Magyarországé.”

Hiller István kulturális miniszter úgy fogalmaz, „az összetartás, szolidaritás képessége Európa Kulturális Fővárosaiban mindazoknak sajátja lett, akik részt vettek az eseményhez nélkülözhetetlen fejlesztésekben, a programok megszervezésében, illetve művészként, a kultúra művelőiként válnak részeseivé a rendezvényeknek.”

Navracsics Tibor ellenzéki frakcióvezető pedig blogbejegyzésben fejezi ki a pécsi EKF-el kapcsolatos gondolatait, mi szerint „a pécsiek most nem csak magukért küzdenek. Ezért aztán mindannyian szurkolhatunk nekik, hogy a sok hányattatás ellenére jól sikerüljön az Európa Kulturális Fővárosa évad.”

Egyébként pedig, ha a Pécsnél valamivel több lakosú, de jóval kisebb területen fekvő Linznek a 2009-es szereplésével sikerült a korábbi ipari arculatával szakítania és modern, nyitott, sokszínű központ képét kialakítania magáról, miért ne menne ez a mi megboldogult bányászvárosunknak is? Annál is inkább, mivel az osztrák „kollégák” sem igazán a nagy rendezvényekre, mint inkább a kisebb, de sokszínű kínálatot nyújtó programok összeállítására gyúrtak a rájuk szabott 365 nap során.

Élményvonat
Pécs Megyei Jogú Város és a MÁV Nosztalgia Kft. együttműködésének köszönhetően egyedülálló lehetősége nyílik az érdeklődőknek, hogy ellátogassanak a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programév megnyitójára. Részletek: http://www.pecs2010.hu/
Márpedig ha sokszínűségről van szó, Pécset nehéz még csak megszorongatni is az öreg kontinensen. Évszázados kulturális, tudományos, vallási centrum, az utóbbi évtizedekben az egyetemi életnek köszönhetően underground központtal kiegészülve. Nem is beszélve a Pécsre jellemző sajátos, kárpát-medencei mediterrán klímáról, amely még szeptember-október táján is pazar szabadtéri programokat tesz lehetővé.

Szóval bizakodjunk, mert a közösségvállalás amúgy is sürgető, s egyre elkerülhetetlenebbé váló szükségszerűségén túl mást ma már amúgy sem igen tehetünk. Bízzunk magunkban, és tartsuk végre nedvesen a puskaport.

További részletek a pécsi EKF egész éves programsorozatáról: http://www.pecs2010.hu/
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását