2024. május 16. - Mózes, Botond

Nem foglalkozik a szlovák főügyészség a Malina-üggyel

Nem foglalkozik a szlovák főügyészség azzal a több ezer aláírással megtámogatott petícióval, amelyet egy civil szervezet nyújtott be a Malina Hedvig ügyében készült legutóbbi orvosszakértői jelentés ellen.
2010. január 13. szerda 15:48 - HírExtra
A petíciót 2363-an írták alá, de a főügyészség szerint a bűnüldöző szervek nem vehetnek figyelembe aláírásgyűjtő akciókat - írja az Új Szó című pozsonyi napilap. A szlovákiai M. R. Stefánik Konzervatív Intézet által november 27-én leadott aláírási ívekre a vádhatóság a 30 napos határidőt túllépve, január 4-én válaszolt. Ezért a szervezet úgy véli, hogy a főügyészség kétszer is törvényt sértett.

Először azzal, hogy késve válaszolt, másodszor azzal, hogy nem foglalkozott a petícióval, mert Szlovákiában a petíciós jogról szóló törvény nem zárja ki, hogy az ilyen kezdeményezések címzettjei igazságügyi szervek legyenek.

Az aláírásgyűjtés kezdeményezői szerint nem befolyásolni akarták a főügyészséget, csupán felhívni a figyelmét, hogy Peter Labas, a pozsonyi Komensky Egyetem orvoskari dékánjának jelentése szakmai és morális szempontból is hiteltelen.

A kezdeményezők kedden tiltakozó levelet is eljuttattak a főügyészségre, amelyben aggodalmuknak adnak hangot, amiért "minden jel szerint a főügyészség politikai nyomás alatt áll, és halogatja a Malina-ügyben folyó vizsgálat lezárását" - mondta el egyikük, Peter Zajac az Új Szónak.

Szakértői jelentésében Labas a szlovák rendőrséget és a kormány tagjainak korábbi kijelentését próbálja meg igazolni. A vélemény szerint Malina Hedvig önmagát haraphatta meg, nem volt ajakduzzanata, sem agyrázkódása. A dokumentumban elismerik, hogy főleg a támadás napján készült fotókra támaszkodtak, amelyeket a két héttel későbbi sajtótájékoztatón készült fotókkal hasonlítottak össze.

A jelentés végén Labas 12 orvost sorolt fel. Az ő aláírásuk azonban nem szerepel a dokumentumban, s többen közülük nyíltan elhatárolódtak a szakvéleménytől.

Malina Hedvig ügye immár három éve húzódik, s feszültséget keltett nemcsak a szlovákiai szlovák-magyar viszonyban, de Pozsony és Budapest között is. A diáklány 2006 nyarán azt vallotta, hogy két bőrfejű megverte az utcán, mert magyarul beszélt. A rendőrség két hétig nyomozott a tettesek után, aztán váratlanul arra a következtetésre jutott, hogy Malina Hedviget senki sem verte meg, az esetet ő találta ki. A volt diáklány ellen, aki azóta férjhez ment, és tavaly gyermeke született, eljárás folyik hamis tanúzás miatt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását