2024. május 11. - Ferenc

Keresztes háború a Gyermekvárosért

Ellenzi a miskolci Gyermekváros bezárását és értékesítését a KDNP; Nagy Kálmán, a párt országgyűlési képviselője hétfői miskolci sajtótájékoztatóján felszólította Káli Sándor (MSZP) polgármestert és a szocialista vezetésű városi önkormányzatot, hogy ne értékesítsék az ingatlant és a gyerekeket ne szakítsák ki megszokott környezetükből.
2010. január 18. hétfő 17:16 - HírExtra
Nagy Kálmán sajtótájékoztatóján azt mondta: a miskolci önkormányzat a 172 férőhelyes Gyermekváros ingatlanját a Nanpolis Innovációs Park projekt keretében kívánja értékesíteni 365 millió forintért, s a vevőjelölt Nanpolis Nanotechnológiai Gazdaságfejlesztő Kft. tulajdonosa egy offshore cég.

Az állami gondozott gyerekek nevelésére létrehozott miskolci Gyermekvárosból így kényszerűségből kikerülők helyzete sokkal nehezebb lehet, a miskolci városvezetés meggondolatlanul veszélybe sodorja őket - tette hozzá.

A KDNP országgyűlési képviselője közölte: tudomása szerint a Gyermekvárost négy különböző telephelyre költöztetik át, miközben az évtizedek óta a gyermekek nevelését szolgáló, "erre rendkívül alkalmas ingatlant, a sportpályát és annak környezetét földig rombolják".

Mindezt úgy teszi a miskolci városvezetés, hogy a KDNP ismeretei szerint a szétköltöztetéshez nincsenek meg a szükséges hatósági engedélyek, s a gyermekek fogadóhelyeinek előkészítése "gyakorlatilag nulla" - mondta Nagy Kálmán, hozzátéve: mindez felháborító, ezért felszólítják Miskolc MSZP-s vezetését arra, hogy ne értékesítse az ingatlant, a Gyermekvárosban nevelkedők maradjanak megszokott környezetükben.
Kitért arra: ismeretei szerint a Gyermekvárost ez év június 30-ig akarják eladni a Nanopolis Kft.-nek, amelynek többségi tulajdonosa a BIND Business Inovation Development Ag. Vaduz Lichtenstein, "vagyis egy offshore cég".

Nincs az az alapkutatás, esetleg hosszú évek múlva létrejövő tudományos érték, az a "rendkívüli gazdasági haszon", amelyért gyermekéleteket szabadna veszélyeztetni - mondta Nagy Kálmán, utalva arra, hogy a nanotechnológiai beruházások, kutatások csak hosszú évek után térülhetnek meg.

Mokrai Mihály (MSZP), Miskolc alpolgármestere az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Nagy Kálmán a miskolci Gyermekváros ügyével személyes kampányába kezdett. A képviselő "valótlanságokat állít, amikor a Gyermekváros áthelyezése mögé hamis üzleti terveket képzel, etikai és erkölcsi normákat átlépve a gyerekek ügyét használja fel saját budapesti politikai villongásaihoz" - tette hozzá.

Mint közölte, Miskolc városvezetése valóban foglalkozik a Gyermekváros ügyével, hiszen egy 1997. évi törvény kötelezően írja elő, hogy a gyerekeket a nagy intézmények helyett kisebb, családias hangulatú intézményekben kell elhelyezni, s ezek létszáma nem haladhatja meg a 48 főt. A törvényi előírásnak a miskolci Gyermekváros nem tud eleget tenni, mivel az ellátottak száma ma mintegy 200 fő - tette hozzá Mokrai Mihály.

Az alpolgármester kiemelte: a városvezetés elkötelezett abban, hogy az ott élő gyerekekről teljes körűen gondoskodjon, éppen ezért döntött úgy a városi közgyűlés, hogy 2010. január 1-jétől Miskolcon létrehozza a nevelőszülői hálózatot, ezzel is elősegítve, hogy a gyerekek családban nőjenek fel.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását