2024. május 19. - Ivó, Milán

Magyarország továbbra is a Nabucco mellett

Magyarország folytatja a Nabucco-gázvezeték megépítésének felgyorsításáért végzett politikai-diplomáciai tevékenységét, és nemcsak konkrétan a Nabucco ügyében lobbizik, hanem általában a déli energiafolyosó megvalósulásának esélyeit is igyekszik tovább javítani - mondta Bayer Mihály Nabucco-nagykövet hétfőn.
2010. január 18. hétfő 17:32 - HírExtra
Bayer Mihály szerint az olyan látványos eseményekből, mint a tavaly januári budapesti Nabucco-csúcs vagy a júliusi kormányközi szerződés aláírása egyre kevesebb lesz. Ez jó és fontos hír, hiszen azt jelenti, hogy a kormányokra háruló feladatok nagy részét elvégezték, és az előkészítési folyamat egyre inkább a napi apróbb munkában jelenik meg a Nabucco-konzorciumnál - mondta az utazó nagykövet.

Hozzátette, hogy a magyar kormánynak a következő hónapokban a környezetvédelmi és társadalmi hatásvizsgálati folyamattal kapcsolatban lesznek még fontos feladatai. Ezek teljesítése nélkül nem adható ki a gázvezeték magyarországi nyomvonalának építési engedélye. A folyamat várhatóan néhány héten belül, valamikor az év első negyedében elindulhat.

A nagykövet elmondta, hogy a tavaly júliusban Ankarában aláírt kormányközi megállapodás ratifikációs folyamata jól halad. Emlékeztetett arra: Magyarország részben azzal a céllal ratifikálta elsőként tavaly október 17-én a szerződést, hogy felgyorsítsa a folyamatot. A nagykövet tudomása szerint Ausztriában a de facto ratifikáció már megtörtént: decemberben az osztrák parlament mindkét háza jóváhagyta a vonatkozó törvénytervezetet, már csak annak kihirdetése hiányzik. Törökországban és Romániában előkészítették a törvénytervezetet, amely hamarosan a parlamentek elé kerülhet. Bulgária van egy kicsit lemaradva a többiekhez képest, mert ott a szerződés aláírása éppen a kormányalakítás előtti időszakkal esett egybe, és ez némi időveszteséget jelentett az országnak. Március-április tájékán azonban legkésőbb Bulgária is befejezi a ratifikációs folyamatot - közölte Bayer.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását