2024. május 16. - Mózes, Botond

Haiti: 10 milliárd dollár adományokból

Tízmilliárd dollár értékű nemzetközi újjáépítési segélyt javasolt a földrengés sújtotta Haiti számára a szomszédos Dominikai Köztársaság elnöke az adományozó országok képviselőinek első tanácskozásán.
2010. január 19. kedd 10:00 - HírExtra
Miközben Haitiba továbbra is áramlanak a nemzetközi segélyszállítmányok, az adományozók - külföldi országok és nemzetközi szervezetek - képviselői a Dominikai Köztársaság fővárosában, Santo Domingóban helyi idő szerint hétfőn már a hosszabb távú újjáépítésről és annak költségeiről ejtettek szót. A múlt keddi, a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengésben az eddigi adatok szerint több mint 70 ezer ember meghalt, 250 ezer megsérült, másfél millióan pedig hajléktalanná váltak.

A házigazda Leonel Fernández, a Dominikai Köztársaság elnöke úgy vélte, Haitinak öt éven át évi kétmilliárd dolláros segélyre, azaz összesen tízmilliárd dollárra lenne szüksége. Fernández szerint bármilyen segélyt nyújtanak, abba feltétlenül bele kell tartoznia, hogy leírják (legalább részben) a nyugati félteke legszegényebb országának adósságait.

Egyes adományozók már jelezték, milyen pénzügyi segélyt ajánlanak fel. Az Európai Unió intézményei és tagállamai - rendkívüli és hosszabb távú támogatásként - összesen több mint 400 millió eurót folyósítanának, az Amerikaközi Fejlesztési Bank pedig 480 millió dollár értékű haiti tartozást írna le és 444 dolláros hitelt nyújtana.

Több mint négymilliárd forintnyi pénzadomány gyűlt össze SMS-ek segítségével egyetlen nap alatt az Egyesült Államokban a földrengés károsultjai számára - jelentette be a washingtoni külügyminisztérium. Az Egyesült Államok emellett ideiglenesen befogadja és szükség szerinti ellátásban részesíti a földrengésben elárvult haiti gyerekeket, de bevándorlási politikája nem változik a haiti lakosokkal szemben, visszafordítja a menedékkérőket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását