2024. május 8. - Mihály

Rossini vígoperája kerül színpadra

Anger Ferenc rendezésében mutatják be pénteken Rossini Ory grófja című vígoperáját Szegeden. A Budapesti Tavaszi Fesztivállal együttműködve színpadra állított darab női főszerepében március 20-án Miklósa Erikát láthatja majd a közönség.
2010. január 20. szerda 15:07 - HírExtra
A XIV. századi francia ballada alapján született Rossini-mű története nem egy szokványos operai történet: nincs benne halállal végződő drámai konfliktus és a vígoperákra jellemző központi szerelmi szál sem - mondta Anger Ferenc rendező az előadás szerdai főpróbája előtt az MTI-nek.

A nézők az érzelmek kusza kavalkádjával találkozhatnak majd a színpadon, a cselekmény azonban nem a tiszta, lélekből jövő szerelmen alapul, hanem annak egy sokkal egyszerűbb válfaján - fogalmazott a művész.

A darab érdekessége még az is, hogy bár az opera címszereplője Ory gróf, alakja mégsem jelenik meg a Rossini által komponált fináléban. A rendezés koncepciója így pont azt a célt szolgálja, hogy a nézők számára érthető legyen a furcsa dramaturgiai csavar, miért hiányzik a főszereplő a második felvonás végéről - közölte Anger Ferenc.

A rendező feladata, hogy a vígopera zenéje és szövege által sugallta poénokat és helyzeteket megtöltse. A plusz nehézséget az előadás maivá tétele jelenti. Nem szabad megelégedni azzal, hogy a tájékozott néző esetleg megérti, elődei száz vagy kétszáz évvel ezelőtt miért láthatták viccesnek az adott helyzetet, a humort a mai közönség számára is befogadhatóvá kell tenni - hangsúlyozta a rendező.

Az opera librettóját Kenesey Judittal magyarra fordító Anger Ferenc elmondta, munkájuk során fontosnak tartották az eredeti rímképletek és mondanivaló megtartását, a szöveg emelkedettségét megőrizve azonban igyekeztek a mai nézők számára idegen, avítt fordulatokat elhagyni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását