2024. május 3. - Tímea, Irma

Vasarely-kiállítás nyílik

Victor Vasarely 140 eredeti grafikájából és 20 objektjéből, a Csepei magángyűjtemény anyagából nyílik kiállítás pénteken az újvidéki Vajdasági Kortárs Művészeti Múzeumban a belgrádi magyar nagykövetséggel együttműködésben.
2010. január 21. csütörtök 11:40 - HírExtra
Mint Szentgyörgyi Klára oktatási és kulturális szakdiplomata az MTI-nek elmondta, a tárlatnyitást követően Varga Imre magyar nagykövet átadja a szerbiai egyetemisták körében meghirdetetett, Párbeszéd Vasarely képeivel című pályázat díjait. A két legjobb képzőművészeti munka beküldője elutazhat Pécsre, Európa Kulturális Fővárosába három napra a maga választotta programokra.

A vajdasági gyermek és ifjúsági képzőművészeti központban február 15. és 20. között Kaleidoszkóp címmel külön kiállítást rendeznek gyermekeknek Vasarely 10-12 művéből - tette hozzá a szakdiplomata.

A múzeum mozitermében február 16. és 22. között magyar filmnapokat tartanak az elmúlt öt év alkotásaiból. Hét rövidfilmet, köztük A repülés története, a Before Dawn és a Szalontüdő című művet láthatják az érdeklődők. Emellett műsorra tűzik az 1, A nyomozó, a Kaméleon, az Intim fejlövés, az Overnight, a Taxidermia és a Fehér tenyér címűt játékfilmeket is.

Szentgyörgyi Klára elmondta még, hogy a Vasarely-kiállítás látható lesz más szerbiai városokban, a főváros, Belgrád mellett Szabadkán, Versecen (Vrsac) és Nagybecskereken (Zrenjanin), s tárgyalások folynak a dél-szerbiai Nis és Kragujevac illetékeseivel az anyag bemutatásáról.

A Vásárhelyi Győző (1906-1997) néven Pécsett született művész egy grafikai pályázat nyerteseként jutott ki 1930-ban Párizsba, ahol illusztrációkat és alkalmazott grafikát készített. 1947-ben tért át a nonfiguratív alkotásra, s nevéhez kötődik az op-art stílusirányzat megteremtése. Az op-art, azaz optikai művészet nonfiguratív irányzata geometrikus alapformák ötletes variálásán alapul. Vasarely haláláig Franciaország egyik vezető kortárs képzőművésze volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását