2024. május 18. - Erik, Alexandra

Magyarország "megtévesztéssel" adatott ki két brit gyanúsítottat

A magyar hatóságok "félrevezetéssel" érték el, hogy az eljáró londoni bíróság hozzájárult két brit gyanúsított kiadatásához - írta a magyarországi vizsgálati fogságban lévő két brit ügyvédeit idézve a The Observer című londoni lap.
2010. január 24. vasárnap 18:10 - HírExtra
Michael Turner és üzlettársa, Jason McGoldrick egy marketing-vállalkozást működtetett Magyarországon. Miután a cég hat éve csődbe ment, vádat emeltek ellenük azzal a gyanúval, hogy 134 ügyfelet csalárd módon 18 ezer fonttal (5,4 millió forinttal) megkárosítottak. A brit hatóságok kiadták Turnert és McGoldricket Magyarországnak, ahová a két gyanúsított november 2-án megérkezett.

A legnagyobb vasárnapi brit baloldali lap írása szerint a két brit "önként repült Budapestre", arra számítva, hogy bírósági tárgyaláson kell megjelenniük. Ehelyett "megbilincselték és börtönbe hajították őket".

A lap szerint "több mint 80 napi fogva tartás után" eddig egyetlen rendőrségi kihallgatás volt az ügyben. A brit őrizeteseknek naponta mindössze egy óra testgyakorlást engedélyeznek, hetente egyszer zuhanyozhatnak, és havonta egyszer látogathatják meg őket hozzátartozóik - áll a The Observer cikkében. A lap szerint a magyar bűnügyi igazságszolgáltatási rendszer "kemény, bürokratikus és hírhedten lassú".

Az újság idézi a két brit jogi képviselőit, akik szerint a magyar hatóságok félrevezető módon érték el az eljáró londoni bíróságnál a kiadatás jóváhagyását, azt a benyomást keltve, hogy az ügyészségi anyag elkészült, és a gyanúsítottak már a bírósági eljárásra utaznak Magyarországra.

Lord Dartmouth, aki az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártját (UKIP) képviseli az Európai Parlamentben - e párt fő programja a brit EU-tagság feladása -, a napokban Budapesten járt, hogy kifejezze aggályait a magyar hatóságoknak. A brit politikus a The Observernek azt mondta: az európai elfogatóparancs, amelynek alapján a két britet kiadták, "rosszul átgondolt ... nem megfelelő jogszabály", amelyet "ezek után ismét át kell tekinteni".

A magyar fél a lap szerint cáfolja, hogy helytelenül alkalmazta volna a kiadatási eljárást. Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a The Observernek elmondta: a magyar törvények teljes összhangban vannak azokkal az EU-bizottsági ajánlásokkal, amelyek az európai elfogatóparancs kibocsátását szabályozzák. Hozzátette: Magyarországon már a vizsgálati szakaszban ki lehet adni az európai elfogatóparancsot, ügyészségi vádemelés nélkül is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását