2024. június 2. - Kármen, Anita

Átütő felfedezés az Északi-tengeren

Az Északi-tenger legnagyobb lundakolóniájának tagjai sokkal messzebbre vonulnak télen, mint azt eddig hitték. A geolokátorokkal felszerelt madarak több mint 75 százaléka az Atlanti-óceán felé vette az irányt.
2010. január 16. szombat 17:23 - HírExtra
Egészen eddig nagyon keveset lehetett tudni a lundák teleléséről, mivel a madarak ezt az időt a nyílt vízen töltik. A brit Ökológiai és Hidrológiai Központ kutatói számára is meglepő volt a felismerés, ami egyben cáfolni látszik azt az elgondolást, hogy a szigetországtól keletre, illetve nyugatra élő populációk soha nem találkoznak.

A lundák lábára erősített parányi, másfél grammos geolokátorok lehetővé tették, hogy első ízben nyomon lehessen követni a rejtélyes madarakat. Az eddig elérhető eszközök mind nehéznek bizonyultak a csupán 400 grammos állatok számára.

A 2007-es szaporodási időszakban a kutatók 50 madárra szereltek fel geolokátorokat Skócia keleti partjától nem messze, May szigetén. A készülékek a fény intenzitását mérik, rögzítik a napkelte és napnyugta idejét. Abból pedig, hogy mikor van dél, a kutatók kiszámíthatják, hol helyezkedik el a madár az adott napon. 2008 tavaszán 14 eszközt sikerült begyűjteni a madaraktól, 13-ról pedig adatokat letölteni.

A következő lépés annak kiderítése lesz, hogy mivel táplálkoznak a lundák télen - ecsetelte a BBC-nek (www.bbc.co.uk) Mike Harris professzor, a kutatás vezetője. Úgy véli, hogy ilyenkor több planktont, ám kevesebb halat, rákot esznek.

A táplálékhiány az egyik feltételezett oka annak, hogy 2003 és 2008 között drámai mértékben megcsappant az Északi-tenger lundaállománya. Míg 2003-ig folyamatosan növekedett a populáció, és 69 300 párnál tetőzött, 2008-ra azonban 41 000-re apadt. Az addigi növekedési rátával számolva 100 000 párt vártak volna a szakemberek.

Mivel a lundatojók évente mindössze egyetlen tojást raknak, pár év fokozott fogyatkozása könnyen felboríthatja a populáció stabilitását.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását