2024. június 2. - Kármen, Anita

A tálibok még nem döntöttek

Az afganisztáni tálib lázadók parancsnokai még nem döntöttek Hamid Karzai elnök megbékélési ajánlatának elfogadásáról - közölte pénteken egy szóvivőjük. Közben a déli Hilmend tartomány székhelyén egy tálib fegyveres csoport újabb jelentős támadást hajtott végre.
2010. január 29. péntek 20:32 - HírExtra
Kari Mohammad Juszuf tálib szóvivő brit hírügynökségnek adott nyilatkozata szerint parancsnokaik rövidesen határoznak arról, hogy tárgyalásokba bocsátkoznak-e az afgán kormánnyal. Karzai szóvivője a csütörtöki londoni Afganisztán-értekezleten kijelentette: az iszlamista tálibokat is meghívják arra a későbbi "békedzsirgára" - vagyis a megbékélést célzó, hagyományos tanácskozásra -, amelyen Karzai megbékélési tervét vitatnák meg.

Karzai elképzelése szerint a nyugati országok közvetlenül nem vennének részt a béketárgyalásokon. Egy másik, az Egyesült Államok és szövetségesei támogatását élvező terv szerint nemzetközi pénzalapot hoznának létre "béke- és visszailleszkedési alap" néven a tálibok társadalmi integrálásának finanszírozására. David Miliband brit külügyminiszter a csütörtöki értekezletet záró sajtóértekezleten elmondta: a konferencia részvevői csak a londoni rendezvény napján több mint 140 millió dolláros hozzájárulást ajánlottak fel az integrációs program első évére.

Az afgán pénzügyminiszter szerint a következő három évben akár egymilliárd dollárra is szükség lehet a tálib harcosok visszailleszkedésének támogatására, de ez "aprópénz" ahhoz képest, hogy mennyibe kerül az afganisztáni háború. E program alapján az afgán kormány lehetővé teszi a visszailleszkedést a társadalomba azoknak a tálib ellenállóknak, akik lemondanak az erőszakról, és megszakítják a kapcsolatot az al-Kaidával, valamint más terrorszervezetekkel.

Karzai megbékélési ajánlata nem újdonság, hiszen már tavaly is azt tervezte, békekonferenciára hívja a tálib vezetőket. Az afgán kormány és a tálibok közötti eddigi kapcsolatfelvétel azonban kevés előrelépést eredményezett; sok térségbeli szakértő szerint valószínűtlen, hogy a (vallási fanatikus muzulmán) tálibok engedményeket tennének, amíg úgy érzik, hogy nyerésre állnak a kabuli kormány elleni fegyveres lázadásban. Egy afgán kormányzati közvetítő a héten viszont úgy nyilatkozott, hogy a tálibok valószínűleg bebörtönzött társaik szabadon engedését és vezetőik nevének törlését kérnék a - terroristákat és terrorista szervezeteket tartalmazó, szankciókkal járó - feketelistákról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását