2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Az MDF jóváhagyta az együttműködést az SZDSZ-szel

Az MDF országos választmánya elfogadta a párt választási programját és jóváhagyta az SZDSZ-szel való együttműködést is - mondta Makay Zsolt, az országos választmány elnöke szombaton Budapesten sajtótájékoztatón.
2010. január 30. szombat 16:51 - HírExtra
Ennek értelmében az SZDSZ Budapesten 18 választókerületben indít képviselőjelöltet, s az MDF állít fővárosi és országos listát. A jelöltek személyéről még nem döntöttek - tette hozzá.

Skaliczky Andrea úgy fogalmazott, hogy az SZDSZ a 2010-es választásokon támogatja Bokros Lajos programját.

Elmondta, hogy az ot-n 40-en szavaztak igennel, 5 nem és 4 tartózkodás ellenében. Kitért arra is, hogy fővárosi területi listát, illetve országos listát az MDF állít. Hozzátette, a budapesti listára az első, a harmadik és a negyedik, illetve minden azt követő páros helyre az SZDSZ javasolhat képviselőjelöltet.

Megjegyezte, hogy a fővároson kívüli egyéni választókerületekről az MDF és az SZDSZ megyei elnökei állapodnak meg különmegállapodás keretében.

Az ot elfogadta azt is, hogy az MDF által állítandó országos kompenzációs lista első 15 helyéből a hetedikre és a tizenötödikre az SZDSZ állít jelöltet. Közölte, hogy a további helyekről külön megállapodást akarnak kötni.

Retkes Attila pártelnök szerint a szavazati arány azt mutatja, hogy az SZDSZ jelentős többséggel tudott megfogalmazni egy világos politikai célt. Ezt úgy foglalta össze, hogy a választásokig hátralévő időre "részlegesen háttérbe szorítjuk saját identitásunkat, hogy előtérbe helyezzük a demokratikus közepet és Bokros Lajos programját". Hozzátette, hogy aztán, a parlamentbe kerülve az SZDSZ-t önálló pártként akarják megerősíteni.
A politikus az ország érdekének nevezte a jobboldali erők kétharmados győzelmének megakadályozását. Erre abban lát garanciát, hogy ha az MSZP mellett létrejön egy középerő, amely reményeik szerint képes elérni egy tíz százalék körüli eredményt.
Hangsúlyozta: "két független, önálló párt" kötött együttműködést.

Retkes Attila külön kitért arra is, hogy a listás helyekről nem születtek személyi döntések. Mint mondta, ezeket az illetékes testületek, a fővárosi, illetve az adott megyei választmányok, valamint az országos tanács fogják meghozni.

Arra a kérdésre, hogy ha bejutnak a parlamentbe, akkor az MDF frakciójában politizálnak-e majd, azt mondta, hogy ezt a kérdést majd a választási eredmények ismeretében kell újra kinyitni.

A pártelnök a kampány lebonyolításáról egyelőre nem akart nyilatkozni. Annyit közölt, hogy azok a jelöltek, akik a Szabad Demokraták Szövetségének tagjai, MDF-SZDSZ közös jelöltként indulnak, így a plakátjaikon és a szórólapjaikon megjelenik az SZDSZ neve.

A fővárosi választókerületek kapcsán közölte, hogy a 32 körzetből körülbelül 30-ban már megállapodtak.

Az MTI kérdésére, hogy hány megyében működik együtt a két párt, azt mondta, nem akar jóslásokba bocsátkozni, de véleménye szerint az együttműködés "több mint tíz" megyében megvalósul.

Arra a felvetésre, hogy az MDF-től kiszivárgott hírek szerint a megyék többségében nem lesz együttműködés, azt felelte, hogy egy másik párt nyilatkozatait nem akarja kommentálni, ő a megyei elnökeik beszámolója alapján tette a maga kijelentését.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását