2024. május 20. - Bernát, Felícia

Jobboldali szervezet ellen tüntettek Bécsben

Mintegy félezren tüntettek pénteken Bécsben egy vitatott jobboldali szervezet rendezvénye ellen - jelentette az osztrák tömegtájékoztatás. Az internetes sajtó beszámolója szerint néhány embert őrizetbe vettek és kétszázat igazoltattak a rendőrök az engedély nélküli rendezvény feloszlatása közben.
2010. január 30. szombat 11:15 - HírExtra
A tüntetést baloldali, illetve antifasiszta csoportok szervezték a német nemzeti táborhoz tartozó, az Osztrák Ellenállás Dokumentációs Archívuma által részben szélsőjobboldaliként besorolt diákegyesületekből álló Bécsi Korporációs Szövetség (WKR) hagyományos bálja ellen. Egy évvel korábban a WKR-bál ellen tiltakozók összetűztek a rendőrökkel, több rendőr megsérült, kilenc tüntetőt előállítottak.

Idén a hatóságok nem engedélyezték a bál helyszíne, a Hofburg közelében a demonstrációt, a területet pedig lezárták, de a tüntetők ennek ellenére is az utcára vonultak. A rendőrség azzal indokolta a palota területének előzetes lezárását és a tüntetés megtiltását, hogy az interneten a demonstráció alatti erőszakra felszólító felhívások jelentek meg. A szervezők és más baloldali szervezetek, valamint a Zöldek nevű parlamenti párt viszont a gyülekezési szabadság korlátozásával vádolta a rendőrséget, s azzal, hogy egy szélsőjobboldali rendezvényt engedélyez.

A bálra mintegy ezer résztvevőt vártak, jórészt német társszervezetek tagjait. Korábbi közlések szerint a rendezvényen Heinz-Christian Strache, a jobboldali-populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke mond beszédet. A politikus visszautasította és "baloldali hecckampánynak" nevezte a WKR elleni bírálatokat.

Korábbi sajtóhírek szerint az idei bálon az osztrák diákszövetségek fennállásának 150., a "Saint Germain-i, versailles-i, trianoni békediktátumok" 90. és "a dél-tiroli szabadságharc" 200. évfordulójáról emlékeznek meg. A trianonival együtt az első világháborút lezáró Párizs környéki békeszerződések közé tartozó 1919 szeptember 10-i Sain Germain-i békeszerződéssel csatolták az akkori Tirol déli részét Ausztriától Olaszországhoz és a mai Burgenlandot Ausztriához.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását