2024. május 13. - Szervác, Imola

Új főváros, új állam?

A katasztrofális következményeket okozó földrengés gyökeresen új irányba terelheti haiti életét. A felmerült ötletek közt szerepel a főváros áttelepítése, és az ország Afrikába költöztetése is - amely kontinens egyébként is érzékeny Haiti sorsára.
2010. február 2. kedd 18:59 - Pásztor Balázs
Afrikai gyökerek

Haiti a világ első független fekete állama (1804. január 1). Ha ez nem lenne elég, az ország bár területileg Latin-Amerikához tartozik, örökségét és lakossága nagy részét mégis Afrikából, főleg Beninből hozta - így nem csoda, hogy a fekete kontinens is erején felül próbál segíteni a katasztrófa sújtotta szigetországnak. Bár akkora felajánlást, mint Amerika (kapásból száz millió dollár, és rengeteg szakmai segítség) nem tud tenni, de a kontinens egyes országai is kivették és kiveszik a részüket Haiti megsegítésében.

Burkina Faso, Botswana, Mali és Sierra Leone néhány százezer dollárral, Tunézia, Gabon és a Kongói Köztársaság 1 millió dollárral járult hozzá az ország megsegítéséhez, míg Szudán, Egyiptom és Líbia gyógyszersegéllyel és mentőalakulatokkal támogatták a helyreállítást. Komoly csalódást okozott ebben a tekintetben az ország legnagyobb gazdasága, a Dél-afrikai Köztársaság, amely mindössze kétszázezer dollárt és orvosi segítséget ajánlott - ám a szintén fejlettebbnek számító Ghána „orvosolta” ezt 3 millió dollárral. Nigéria - Afrika legnépesebb állama, és második leggazdagabb országa - pedig egy befolyásos újságíró kezdeményezésére tervez segélyalapot létrehozni.

Azonban komolyan és erején felül adományozott egyértelműen a polgárháború tépázta Kongói Demokratikus Köztársaság (2,5 millió dollár) és Csád is (félmillió dollár). Ezen két országban az emberek nagy része mélyszegénységben, napi egy dollár alatt él, így sokan bírálták is a kormányokat, hogy a haitiak helyett őket kellene segíteni, elvégre majd olyan szörnyű a helyzetük. Erre felerősödött, majd győzött az ellenvélemény, amely az afrikai népek közti testvériséget és szolidaritást hangsúlyozta, és kiállt minden cent segély mellett - míg a segélyszervezetek azt jegyezték meg, hogy legalább nem korrupt politikusok zsebében landolt az összeg.

Testvériség

Ez a népek közti testvériség juthatott eszébe Abdoulaye Wade szenegáli államelnöknek is, aki egy elég extrém módját választotta a segélynyújtásnak: felajánlotta, hogy bárhány haiti lakos visszatérhet anyaföldjére, Szenegál befogadja őket. Sőt, ha elég sokan érkeznek, akkor akár egy külön államot is létrehoznak nekik. A kissé hirtelen bejelentésre sokan felkapták a fejüket, de csendesítve a tömeget Wade bejelentette, hogy az ötlet konkrét tárgyalásáról az egyik Afrikai Uniós ülésen lesz szó - ám azok figyelmét eddig elterelték immáron kudarccal végződött Muammar Kaddhafi próbálkozásai az AU elnöki székének megtartásáért.

A befogadást megkönnyítheti, hogy Szenegálban is francia az államnyelv, ám az kifejezetten megnehezítheti, hogy a lakosság több mint 90 százaléka muszlim - a haitiak pedig a kereszténység egy „elvudusított” változatát vallják. Hely mindenesetre van a Magyarországnál kétszer nagyobb területen fekvő, ám hasonló népességű államban - annak ellenére, hogy a népszaporulat igen magas, és lakosság majd 60 százaléka 20 év alatti. Azonban az eddigi 1500 dollár/fő-nyi GDP eloszlás eddig sem volt elegendő a lakosság nagy részének, hiába majd háromszorosa a haiti értéknek - és ez az összeg a haitiak érkezésével csak tovább zsugorodhat.

Egyes elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy a költözéssel sem történne nagy változás, ugyanis Haiti eddig is sokkal jobban hasonlított egy afrikai országhoz, mint egy latin-amerikaihoz. Elvégre lakosai egykor ugyanúgy rabszolgák voltak, majd ugyanúgy polgárháborúk és diktátorok váltották egymást, mint Afrikában. A szegénységi ráta és az ország gazdasági helyzete hasonló a fekete kontinens elmaradottabb részeihez, és itt is jelen van a külföldi tőke mindent felvásároló, befolyásoló eleje (Franciaország és az Egyesült Államok képében).

Nem túl szép jövő

Haiti jövőképét sokan próbálták már megbecsülni - egymástól általában igen eltérő eredményt hozva ki. Egyesek szerint a segélyek révén már most jobban él az ország, mint Afrika egyes államai, ugyanis folyamatosan figyelnek az éhezőkre, és a sátortáborok révén laknia is van hol a túlélőknek - mások szerint pedig intenzív segélyezés mellett is 10-15 évre van szüksége az országnak, hogy elérje a földrengés előtti szintet. Megoldás-elképzelések is bőven vannak: az egyik szerint jobban megérné egy új fővárost építeni valahol máshol, mint rendbe hozni a majdnem teljesen elpusztult Port-au Princet.

Azonban egy érdekes, mások által nem igazán boncolgatott meglátásnak épp Afrika adott hangot: felmérései szerint Haitin ad otthont a világon a legtöbb nem kormány által létrehozott, vagy ellenőrzött segélyszervezetnek (NGO, 3000 emberenként egy szervezet), ami igencsak megnehezíti az ország talpraállását. Egyrészt mivel a segélyek egy összege ezek elemzéseire és infrastruktúráinak fenntartására megy rá, másrészt mert az ennyi irányból jövő segítség egyszerűen elveszi az emberek önfenntartási igényét: túlságosan is ráhagyatkoznak ezen szervezetekre. És ha valamiben, akkor segélyezésben Afrika tapasztalt.

Hogy Haiti mikor fog kimászni a romok alól, azt nem tudni, ám a helyzetnek nem kedvez, hogy az országban lassan lincshangulat alakul ki a már a katasztrófa előtt is korrupcióval és sikkasztással vádolt, jelenleg tehetetlen Jean-Bertrand Aristide elnökkel szemben. Ellenben a választások kiírása pár évig csak álom marad, Aristide meg a régió államfőihez hasonlóan nem az a lemondós típus. És mint azt afrikai tapasztalatok alapján tudható, választások nélküli elnökváltás után csak még nagyobb káosz jöhet.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását