2024. június 2. - Kármen, Anita

Védemelés a Rózsa Flores ügyben

A bolíviai ügyészség hivatalosan vádat emelt egy helyi üzletember ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatban állt a magyar szálakkal is bíró, tavaly felszámolt állítólagos terrorista csoporttal - jelentette a bolíviai sajtó.
2010. február 2. kedd 18:48 - HírExtra
Marcelo Sosa, az eset felgöngyölítését irányító ügyész közölte, hogy a helyi autonomista mozgalom korábbi vezetője, Branko Marinkovic üzletember ellen a vád "terrorizmus és fegyveres lázadás". Egyebek között azzal gyanúsítják, hogy 200 ezer dollárt adott fegyverek beszerzésére. A bolíviai sajtó szerint Marinkovic már jó ideje távozott az országból.

Az ügyész kijelentette, hogy Marinkovic volt a terroristák fő mozgatója, és bizonyítékai vannak ennek alátámasztására.

Az ügy háttere, hogy 2009. április 16-án egy rendőrségi kommandó Santa Cruz városban megrohant egy szállodát, és megölte a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akció során őrizetbe vették a szintén szovátai, magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.

Az ügyészség állítása szerint a csoport Santa Cruz-i üzletemberek megbízásából meg akarta gyilkolni Evo Morales bolíviai elnököt, és fegyvereseket készült kiképezni arra az esetre, ha a keleti tartományok kimondanák az elszakadást az ország többi részétől. Bolíviában erőteljes autonomista mozgalom szerveződött 2007-től, miután egy olyan politikus került az államfői tisztségbe, aki a központi, nagyon szegény indián tartományokat részesíti előnyben. A központi kormányzat arra gyanakszik, hogy a gazdagabb keleti országrész távlatilag el akar válni a szegényebb féltől.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását