2024. május 4. - Mónika, Flórián

Egyhetes maratoni Chopin-koncert

Több mint 250 zenész és énekes részvételével maratoni Chopin-koncert kezdődött hétfőn Varsóban, a nagy lengyel zeneszerző születésének 200. évfordulója tiszteletére.
2010. február 23. kedd 07:10 - HírExtra
A február 22-től március 1-jéig tartó, 171 órás megszakítás nélküli zenei esemény a rendezők szándékai szerint arra emlékeztet, hogy Fryderyk (Frédéric) Chopin születésének időpontja bizonytalan: keresztlevelében 1810. február 22. szerepel, míg a zeneszerző maga és családja mindig március elsejét tartotta születésnapjának.

"Egy zseninek joga van ahhoz, hogy egy hétig szülessen" - mondta Waldemar Dabrowski, a lengyelországi Chopin-évet szervező bizottság elnöke, volt kulturális miniszter.
Ebben az időszakban hivatásos zenészek és amatőrök váltják egymást a hangszerek és a mikrofon mögött Varsó történelmi belvárosának egyik koncerttermében, hogy polonézeket, mazurkákat, szonátákat, etűdöket és egyéb Chopin-darabokat játsszanak.

Az ünnepségek nyitányaként Rafal Blechacz lengyel pianista, a legutóbbi, 2005. évi nemzetközi Chopin-verseny győztese játszotta el hétfőn a varsói Nemzeti Filharmóniában Chopin f-moll zongoraversenyét. A következő napokban többek között fellép itt a horvát Ivo Pogorelic, az amerikai Garrick Ohlsson, az orosz Nyikolaj Gyemigyenko, valamint az izraeli Daniel Barenboim.

Az évfordulós megemlékezés csúcspontja egy modern Chopin Múzeum megnyitása lesz Varsóban, március elsején. Ünnepi koncertet rendeznek a komponista szülőhelyén, a Varsótól 60 kilométerre nyugatra fekvő Zelazowa Wolában is. A Nemzeti Operában a Chopin-verseny két díjazottja, Dang Thai Sonn (1980) és Yundi (2000) fog muzsikálni.
Chopin 1830 novemberében hagyta el szülőhazáját, röviddel az Oroszország elleni lengyel felkelés előtt. Először Bécsbe ment, onnan pedig Párizsba, ott halt meg 1849. október 17-én, 39 éves korában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását