2024. május 16. - Mózes, Botond

Válság előtti szinten

A magyarországi befektetési alapok vagyona az idén januárban elérte a válság előtti szintet, összesen 3.099 milliárd forintot kezeltek 410 befektetési alapban, ilyen mennyiségű pénz 2008 áprilisa óta nem volt az alapokban - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) az MTI-vel.
2010. február 15. hétfő 14:54 - HírExtra
A BAMOSZ tagjai által kezelt befektetési alapok januárban összesen 94,2 milliárd forintot vonzottak, vagyonukat további 6,2 milliárd forinttal növelte a piaci teljesítményük. A 2009-es jó évzárást hasonló évkezdet követte, a befektetési alapok vagyona a válság előtti szintre ért - olvasható a közleményben.

A január végi 3.099 forintnyi kezelt vagyon a legjobb eredmény 2008 áprilisa óta, amikor 3.144 milliárd forintot tett ki a BAMOSZ tagjainál lévő vagyon összértéke. A bővülés mértéke januárban 3,3 százalékos volt, és a havi növekedés már hónapok óta meghaladja a három százalékot.

A nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok teszik ki az összvagyon 62,9 százalékát, az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon januárban az átlagnál is gyorsabban, 4,6 százalékkal nőtt. Összesen 72,8 milliárd forint friss tőke érkezett ezekbe az alapokba, a hozam pedig további 12,4 milliárd forinttal növelte a befektetések értékét.

A részvényalapokba 8,6 milliárd forint értékben érkezett új befektetés, míg a piaci teljesítményük 1,7 milliárd forintot tett ki. Az 58 részvényalap vagyona összességében 3 százalékkal nőtt, a hónap végén 349 milliárd forint volt. A nyilvános garantált alapok összvagyona 2,1 százalékkal 398 milliárd forint alá csökkent. Ez 9,1 milliárd forintnyi tőkekivonást jelentett, mivel öt alap futamideje lejárt. A piaci teljesítmény által azonban az összvagyon 670 millió forinttal nőtt.

A pénzpiaci alapok csaknem 6 milliárd forint hozamot termeltek és 53,8 milliárd forint friss befektetést is vonzottak januárban, ez összesen 5,2 százalékos vagyonnövekedést hozott, így vagyonuk a hónap végén 1.207 milliárd forintot tett ki. Az ingatlanalapok 1,5 milliárd forint hozammal zárták a hónapot, és 7,6 milliárd forint friss tőke is érkezett ezekbe az alapokba, így a 21 ingatlanalap vagyona összességében 3,1 százalékkal nőtt, 303 milliárd forint volt a hónap végén. A származtatott alapok vagyona 2 százalékkal nőtt, január végén 62 milliárd forint volt. Ezen termékeknél a piaci teljesítmény mintegy 280 millió forinttal csökkentette az összvagyont, miközben 1,5 milliárd forint friss pénzt vonzottak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását