2024. május 14. - Bonifác

Beségbenlgium: 18-an haltak meg a vasúti szerencsétlen

Tizennyolcan meghaltak két egymással szembehaladó személyvonat összeütközésének következtében hétfőn reggel Brüsszeltől nem messze, a flandriai Halle (francia nevén Hal) város egyik pályaudvarának közelében.
2010. február 16. kedd 07:15 - HírExtra
A szerencsétlenség miatt létrehozott válságközpont - ideiglenesnek számító - összesítése szerint a súlyos balesetben 18-an haltak meg, 11-en súlyosan, további 114-en könnyebben sérültek meg. A csúcsidőben közlekedő két vonaton összesen 250-300 ingázó utazott. A hivatalos közlés szerint a tragédiát az okozta, hogy az egyik mozdonyvezető - eddig ismeretlen okból - figyelmen kívül hagyta a tilos jelzést.

Brüsszel környékén hétfő reggel rossz látási viszonyok között, sűrű havas esőben zajlott a közlekedés.

A tragédia a nemzetközi vasúti személyforgalomban is fennakadásokat okozott: egész nap nem jártak a szerelvények a Brüsszelt Párizzsal összekötő nagy sebességű (TGV) vasúti vonalon, a Brüsszelből Londonba közlekedő Eurostar expressz közlekedését pedig keddre is felfüggesztették.

Az MTI a brüsszeli magyar konzulátuson úgy értesült, hogy nem érkezett információ esetleges magyar utasról vagy áldozatról.

Túlélők közlése szerint "brutális" karambol történt, egyik vonat sem fékezett az ütközés pillanatáig. Több vagon kisiklott, volt, amelyik felborult, és egy harmadik szerelvényben is kár esett.

Hétfő délután látogatást tett a tragédia helyszínén a téli üdülését emiatt megszakító II. Albert belga király, Yves Leterme miniszterelnök (aki a katasztrófa miatt lemondta aznapra tervezett koszovói látogatását) és a kormány több tagja is. A kormányfő megígérte, hogy mindenre kiterjedő vizsgálatot folytatnak, és a nyilvánosság elé tárják a katasztrófa okait.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását