2024. május 16. - Mózes, Botond

A Fidesz szűkítené a patikaliberalizációt

A Fidesz egyetért a gyógyszerészkamarával abban, hogy szűkíteni kell a patikaliberalizációt, az ellenzéki párt szerint ugyanis veszélyben van vidéken a gyógyszerellátás.
2010. február 17. szerda 13:13 - HírExtra
Pesti Imre, a Fidesz szakpolitikusa szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, ma jelenleg mintegy félezer gyógyszertár van válságos helyzetben, amelyeknek működését a jelenlegi forgalommal nem lehet fenntartani.

Az ellenzéki parlamenti képviselő az okok között említette a patikaliberalizációt, amelynek következtében jelentős forgalomcsökkenést szenvedtek el a gyógyszertárak, valamint azt, hogy idén megszűnt az a költségvetési támogatás, amelyet a kormány korábban biztosított a kispatikák számára a fennmaradásukhoz. A kormányzatnak ezt a pénzt mindenképpen oda kell adnia a patikáknak - tette hozzá kérdésre.

Rámutatott arra is, hogy az az árréstömeg, amely biztosította a gyógyszertárak működését, több részre oszlott.

Pesti Imre szerint ha megszűnik a jelenleg veszélyben lévő mintegy ötszáz patika, az a magyar vidék jelentős részének gyógyszerellátását fogja veszélyeztetni.

A patikaalapítás liberalizációját szolgáló 2006-os kormányzati döntés nem szolgálja a biztonságos, széles körű gyógyszerellátást, "egyfajta lobbiérdekeket elégített ki" - mondta a politikus, hangsúlyozva: osztják a gyógyszerészkamara azon álláspontját, amely szerint valamilyen formában szűkíteni kell a patikaliberalizációt, meg kell teremteni az ellátás biztonságát.

"Nem engedhető meg, hogy a vidék Magyarországa gyógyszerellátás nélkül maradjon" - összegezte véleményét.

A Világgazdaság szerdai számában írt arról, hogy akár 400 patika "húzhatja le végleg a rolót", mivel az idei költségvetésből törölték a számukra korábban nyújtott állami támogatást.

A lap szerdai számában nyilatkozó Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke elmondta: korábban 600-700 gyógyszertárat segített ki az állam havi 50-150 ezer forint vissza nem térítendő támogatással annak érdekében, hogy a kistelepülésen élők is elérhető távolságban hozzájussanak a gyógyszerekhez. Idén megszűnt a támogatás, csak a nagyforgalmú patikáktól átcsoportosított, 200 millió forint körüli szolidaritási adóra számíthatnak a kicsik.

Az írás szerint az alapvető gondot az okozza, hogy 2006 óta 412-vel nőtt a gyógyszertárak száma, miközben az árréstömeg tetemesen csökkent, hiszen az évente beváltott receptszám 150 millió körül maradt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását