2024. május 18. - Erik, Alexandra

Az MDF ötletel

Az MDF már a 2006-os választási hajrában is a Tiszta Kezek Hivatalával kampányolt. Az ötletből természetesen nem lett semmi. De a párt nem adja fel, itt az újabb korrupcióellenes javaslatuk.
2010. február 22. hétfő 17:59 - Pénzes Dávid
Az MDF programjáról mostanában keveset hallunk. A párt körüli hihetetlen botrányok elnyomták valódi elképzeléseiket. A korrupcióellenes javaslatuk sem igazán új, a régi felturbózása. Ez persze nem jelenti hogy rossz. Sőt, valójában egészen talpraesett elképzelések.

Hivatalok

A pártfinanszírozás
A párt - és kampányfinanszírozás reformja: Be kell vezetni a kampányszámla intézményét. A pártok kizárólag állami forrásból és magánszemélyektől kaphassanak támogatást. A magánadományok mértékéhez kötötten be kell vezetni egy kiegészítő állami támogatást. Meg kell emelni a kampányra fordítható mértéket - a realitások alapján.
A hétfőn nyilvánosságra hozott 10 pont első két pontja rögtön költségvetési tételt képez. Ebben ugyanis két szervezetet is alapítanának: egy korrupcióval foglalkozó hivatalt és egy központi közbeszerzési hivatalt. Ez a két pont talán a leggyengébb része a tíz pontnak: aki korrupcióval foglakozik pontosan tudja, hogy a bürokrácia nagyban növeli a korrupciót. Következésképp bármilyen plusz állami hivatal felállítása növelné a lehetőséget a korrupcióra. Főleg úgy,hogy ott éppen a korrupcióval foglalkoznának.

Lenne némi balkáni báj abban, mikor éppen a korrupcióellenes hivatalt kennék meg egyesek, hogy saját korrupciós ügyükre homályt borítsanak. A közbeszerzéssel valóban súlyos problémák vannak, de nem biztos, hogy ezek egy hivatal felállításával lehetnének megoldhatók.

Besúgók


A harmadik pontban a bejelentőket tennék érdekeltté, hogy leleplezzék az esetleges korrupciós ügyeket. Apró gond, hogy ezt éppen azok tehetik meg, akik maguk is benne vannak a korrupcióban. Azaz létrejöhet egy újfajta bűnözés, mikor egyesek a lebuktatás szándéka miatt akár direkt rávehetnek korrupcióra másokat, hogy aztán a lebuktatásért járó díjat bezsebelhessék. Társadalomlélektani szempontból nem túl előremutató megoldás.

A negyedik pont a kampány- és pártfinanszírozás rendezése. Ebbe nem lehet belekötni: való igaz, hogy a kampány és pártfinanszírozás átláthatatlansága a korrupció melegágya. Ennek rendezése elengedhetetlen.

Szabályozott lobbi

A szabályokról
6 pont: A jogszabályi környezet felülvizsgálata a korrupciós okok felszámolása érdekében: felülvizsgálatra van szükség három szempont mentén: a szabályozás hiányából adódó problémák kezelése; a túlszabályozással összefüggő korrupciót kiváltó tényezők kezelése; a hibás szabályozással összefüggő korrupciós tényezők kezelése.

7 pont A közszolgálatban dolgozók részére egységes etikai rendelkezések és irányelvek kidolgozása: A szabályzatok hivatottak meghatározni az etikus, közhivatalnokhoz méltó magatartás alapelveit. Irányelvek megalkotása szükséges olyan helyzetekre, amikor a közszolgálati dolgozók a magánszektorba vándorolnak (érdekütközések), illetve a korrupciógyanús esetek bejelentési kötelezettségére vonatkozóan.
A lobbitevékenységek szabályozása szintén megfontolandó ötlet. A lobbik ma is működnek, csak láthatatlanul egyfajta korrupciós hálót szőve a hatalmon lévők köré.Ez nem szerencsés. És sajnos a 2005-ös lobbitörvény nem jó. Az MDF ötletének fontos mondata: „a lobbitevékenység vonatkozzon kizárólag a jogalkotási döntésekre, eseti/egyedi döntésekre nem.” Ez ma nem így van.

Két pontot is szánnak a jogszabályi környezetre és különféle szabályozásokra, melyek a közszolgálatban dolgozókat érintené. Megint csak felmerül a kérdés, hogy szabályozással, mennyiben lehet tisztítani a közéletet. Nyilvánvaló, hogy nem a szabályok számának kell növekedni, hanem a meglévőket kell teljesen világosan megfogalmazni (lásd keretes).

Ezt az elvet egyébként a 8. pontban meg is fogalmazzák. Itt a már létező felügyeleti rendszert kívánják megerősíteni (GVH, Fogyasztóvédelem, Közbeszerzések Tanácsa, ÁNTSZ, PSZÁF, Biztosítás-felügyelet, valamint Ügyészség, Rendőrség).

Az utolsó előtti pontban egy hosszú távú stratégia kidolgozását tartják fontosnak. Ez persze jól hangzik, de éppen a saját maguk által megfogalmazott pontok jelentik egy hosszú távú stratégia gerincét, így szinte felesleges volt ezt külön belevenni.

Végül a 10 pontban említik a gazdasági életben megjelenő korrupció kérdését. Mint mondják ezt sokan kihagyják saját stratégiájukból, pedig fontos része a korrupciónak.

Először be kell jutni


Az MDF ötletei alapvetően életképesek, de ahhoz, hogy valódi eredményekkel járjon a korrupció elleni harc, a többi pártnak is hozzá kell tennie a maga javaslatát és elképzelését, hogy végül elfogadható legyen. Már, ha az MDF bejut a Parlamentbe…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását