2024. május 17. - Paszkál

Monoki kártyacsata: az ombudsman is lapot kért

Pont kerülhet a 2008 óta húzódó monoki kártyacsata végére. A borsodi falu önkormányzata jogtalanul korlátozta a segélyek felhasználását - állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.
2010. február 23. kedd 14:05 - Nagy András
Szepessy igen, Herczog nem

Szociális kártya
A rendelet szerint a szociális törvényben meghatározott aktív korúak ellátásának teljes összegét, a rendszeres szociális segély esetében pedig az összeg hatvan százalékát kell a szociális kártyára utalni. A rendelet azt is rögzítette, hogy a kártyával tilos jövedéki terméket, például alkoholterméket, dohányárut vásárolni. A szociális kártyával csak szerződéses elfogadóhelyeken, kizárólag a rendeletben meghatározott árucikkeket (például általános élelmiszert, ruházati termékeket, tanszert, tisztító- és tisztálkodó szereket, gyógyszert, tüzelőt) lehet vásárolni, illetve a távfűtés, a víz, a gáz, a villany, a lakbér és a lakáshitel-törlesztés költségeit lehet kiegyenlíteni.
MTI-OS
Szabó Máté nem titkoltan magánbeadványok és sajtóhírek miatt kezdett vizsgálódni. Mai közleményében azt írja, azért, mert Szepessy Zsolt monoki polgármester szociális kártyája kapcsán alapvető jogállami visszásságok gyanúja merült fel. Az állampolgári jogok biztosa részletes tájékoztatást kért a Monok polgármesterétől, valamint a szociális és munkaügyi minisztertől. Mint kiderült, Szepessy Zsolt a rendelkezésére állt, míg Herczog László szociális tárcavezetőtől a vizsgálat végéig nem kapott választ.

Szabót az egész történetben végeredményben egyetlen dolog érdekelte: Monok képviselő-testülete a szociális kártya bevezetését lehetővé tevő rendelettel törvényt szegett-e, és ha igen, ez sértette-e a jogbiztonságot? Az ombudsman állítja: a szociális segély felhasználásának ilyetén korlátozása a szociális törvény kiegészítését jelenti, ez pedig túlmegy az önkormányzatokra érvényes törvényi felhatalmazáson.

Magyarán a monoki képviselő-testület tagjai egy kivételtől eltekintve mind jogsértést követtek el, mikor egyetlen ellenszavazattal a szociális kártya bevezetése mellett döntöttek 2009. október 20-án.

Önkényuralom  Monokon

Mit mondanak a parlamenti pártok?
Mint ismert, a magyar parlamenti pártok közül egyedül az MDF áll ki nyíltan a monoki szociális kártya bevezetése mellett. A párt tavaly decemberben népi kezdeményezést is indított a szociális kártya törvényes bevezetése érdekében. Úgy tudjuk, a kormányzó szocialisták érdemben nem szólaltak meg az ügyben. A Fidesz sem, ám egy a párthoz olyannyira közel álló szociológus, hogy elemzők szerint akár a leendő Orbán-kormány szociális felelőseként is tisztelhetjük benne,  nemrég azt mondta: "az tényleg a legalja, amit a monoki polgármester művel". Az SZDSZ álláspontja ellentmondásos.
Szabó Máténak ugyanakkor nem ez az egyetlen kifogása a szociális kártyát „legitimáló” helyi határozat kapcsán. Szerinte a rendelet szövegében lévő hiányosságok és ellentmondásokon túl felmerülhet a kiszámíthatatlan, önkényes jogalkalmazás veszélye is. Ugyanis törvényi háttér hiányában a rendelet nem határozza meg konkrétan, hogy melyek azok a termékek és szolgáltatások, amelynek megvásárlására, igénybevételére a szociális kártya jogosítana. Sőt, az sem, hogy mi alapján jelölnék ki a kártyaelfogadó helyeket.

A biztos szerint az önkormányzatnak eleve nem volt alkotmányos lehetősége arra, hogy rendeleti úton korlátozza az állam által biztosított segélyek felhasználását. Az ombudsman emlékeztet arra a múlt heti alkotmánybírósági döntésre, amely megsemmisítette Monok község önkormányzatának egy másik rendeletét, egyben figyelmeztet: törvénysértő rendeletalkotás helyett az önkormányzatok alkotmányos keretek között is kezdeményezhetnek egy magasabb szintű jogalkotást.

Türelmesen várjuk a Közigazgatási Hivatal visszaállítását...

Szabó Máté, ahogy korábban, úgy most is leírta, hogy 2009 januárja óta a magyar államszervezetben nincs olyan szerv, amely az önkormányzatok szervezetének, működésének, döntéshozatali eljárásának és döntéseinek törvényességi ellenőrzésére jogosult volna. Ez pedig nem pusztán a jogállamiság elve, hanem az alapelvek védelme szempontjából is súlyosan aggályos helyzetet teremt – mondja.

Monok önkormányzata nem fogja visszavonni rendeletét, továbbra is fenntartja véleményét a szociális kártya szükségességéről és szorgalmazni fogja annak országos bevezetését is - mondta Szepessy Zsolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település polgármestere, az Összefogás Párt elnöke kedden az MTI-nek.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását