2024. május 18. - Erik, Alexandra

Nem lehet kocsmában ajánlószelvényt gyűjteni

Állásfoglalással erősítette meg hétfő este az Országos Választási Bizottság (OVB), hogy nem lehet ajánlószelvényeket gyűjteni munkahelyeken, így például könyvesboltokban, vagy italkimérésekben és nem lehet előre meghirdetett munkahelyeken sem ajánlásokat gyűjteni.
2010. február 23. kedd 07:00 - HírExtra
A Választási eljárási törvény szerint nem lehet gyűjteni ajánlószelvényt munkahelyen munkaidőben vagy munkaviszonyból, illetőleg munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettség teljesítése közben.

Az OVB azzal kapcsolatban vizsgálta a kérdést és adott ki állásfoglalást, hogy több, az áprilisi országgyűlési választáson indulni szándékozó párt az interneten hirdette meg, mely boltokban, kocsmákban lehet leadni rájuk az ajánlószelvényeket.
Állásfoglalásában az OVB megállapította: a törvényben foglalt tilalom célja "a választási cselekmények" kizárása a munkahelyekről.

"Ebből következően a tilalom nemcsak a munkahelyen munkát végzők egymás közötti kapcsolatában zárja ki az ajánlószelvények gyűjtését, hanem tilalmazza azt is, hogy munkahelyen munkaidőben bárki ajánlószelvényt gyűjtsön" - állapította meg a testület.
Az OVB a munkahely fogalmának meghatározásánál a munkavédelemről szóló törvényben foglaltakat tekintette irányadónak, amely szerint munkahely "minden olyan szabad vagy zárt tér (ideértve a föld alatti létesítményt, a járművet is), ahol munkavégzés céljából vagy azzal összefüggésben munkavállalók tartózkodnak. Munkahelynek kell tekinteni a mást nem foglalkoztató, a munkáját kizárólag személyesen végző egyéni vállalkozók (akkor is, ha egyéni céget alapított) munkavégzési helyét".

Az OVB felhívta a figyelmet arra, hogy értelemszerűen nem vonatkozik a tilalom a jelölőszervezetek által fenntartott, működtetett munkahelyekre.

Megjegyezték ugyanakkor, hogy a tilalom megsértését jelenti, ha a jelölőszervezet - a saját maga által fenntartott munkahelyeken kívül - más munkahelyet jelöl meg, hirdet meg, népszerűsít az ajánló szelvények gyűjtésére vagy leadására.

A budapesti 7. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság pénteken egy magánszemély kifogása alapján foglalkozott Debreczeni József, az MDF országgyűlési képviselőjelöltje ajánlószelvény-gyűjtésével. A kifogást tevő magánszemély szerint Debreczeni József weboldalán található egy tájékoztatás arról, hol lehet leadni az ajánlószelvényeket Debreczeni Józsefre.

A kifogást tevő szerint a felsorolt helyek munkahelyek (könyvesboltok, kávézók), és a tájékoztatón nincs feltüntetve az, hogy a nap mely időpontjában lehet leadni az ajánlószelvényeket. A helyi választási bizottság határozatának indoklása szerint a jogszabály nem engedi, hogy munkahelyen, munkaidőben gyűjtsenek ajánlószelvényt a jelöltek.

A Jobbik honlapján választókerületekre bontva, illetve lakcímek alapján kereshető meg, hogy a körzetben mely pékségekben, üzletekben, kocsmákban adható le az ajánlószelvény.

Az egyéni választókerületekben csak azok a jelöltek indulhatnak, akik összegyűjtöttek 750 érvényes ajánlószelvényt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását