2024. május 17. - Paszkál

Durva ajánlószelvény-botrányok

A kis falvak és önkormányzatok a kopogtatócédula-visszaélések melegágyai - legalábbis úgy tűnik a kis pártok tapasztalataiból. Valós problémáról van szó, vagy csak a sajtó ingerküszöbét próbálják meg ekképp átugrani a kis pártok?
2010. február 24. szerda 07:44 - Pásztor Balázs
Kiszolgáltatottság

Bár a kopogtatócédulák körül kavart botrányok minden választási ciklus kihagyhatatlan elemei, most az LMP és a Jobbik segítségével mintha olyan esetek is feltárulnának, amik az eddigiek során nem kerültek nyilvánosság elé. Ugyan idén is volt postaláda-feltörés, más nevében való kopogtatás, jelölt szervezet beírása nélkül elvitt ajánlószelvény, néhány vásárlási kísérlet, bérkopogtatók alkalmazása - ám ezek morális értelemben meg sem közelítik a lentebb taglalt esetek súlyosságát.

Kisebb falvakban és városokban a budapesti átlagnál mindig is jóval nagyobb volt a munkanélküliség, amire a válság igencsak rádobott egy lapáttal - így érthető módon mindenki mindent megtesz azért, hogy megőrizze munkahelyét. Önkormányzati, vagy közhivatali dolgozók akár még a kopogtatócédulájukat is odaadják, ha azt közlik velük, hogy e tett nélkül a következő ciklusban úszott a munkahelyük. Hasonló a helyzet kisebb falvakban, ahol a majd mindenható polgármester bárki életét képes tönkre tenni, ha nem kap elegendő ajánlószelvényt. A kiszolgáltatott emberek helyzetével, és demokratikus alapjogával ily módon visszaélni undorító gerinctelenség, az LMP és a Jobbik szerint a nagypártok mégis megteszik ezt.

Közlemények - LMP

Az LMP pénteki közleménye szerint nyolc olyan településen (Tolna megyei Ozora, Tolna, Gerje, Szedres, Fürged, Fadd, a Nógrád megyei Pásztó, és a Baranya megyei Vajszló) ahol a helyi köztisztviselők vagy közalkalmazottak kézbesítik az ajánlószelvényeket az önkormányzat nevében - sokszor a polgármester jelenlétében - rögtön vissza is kérik azt. Ha nem adják, akkor pedig némi rábeszélést sem restek bevetni - ami sokak szerint már simán átlépi a burkolt fenyegetés, vagy a megfélemlítés határait. Sőt néha kitöltetlenül kérik vissza a cédulákat, hogy majd ők töltsék azt ki a támogatni kívánt pártot.

Hegedűs Gyula, a párt Tolna megyei koordinátora megerősítette az információkat, hozzátéve, hogy nagyon sokfajta visszaélés van a megyében, amelynek ez csak a legkirívóbb példája. Nyerges Ágnes, a párt egyik aktivistáját például a következő mondatot is hallotta: „már voltak itt, eladtuk egy ezresért.” De elmondása szerint az is általános tapasztalat volt, hogy sokan féltek a gyűjtőktől, vagy épp nem volt náluk túl sokat cédula, hisz „hozták, aztán vitték is”.

Bár az LMP közleménye szerint egyes helyeken a polgárok elégették céduláikat, tiltakozva az akció ellen, és maga a párt is 13 feljelentést tett ismeretlen tettes ellen - hisz a gyanú szerint köztisztviselők és közalkalmazottak vettek részt választási csalásban- de nem valószínű, hogy bármiféle következménye is lesz az ügynek. Ugyanis egy olyan, kissé bizarr szisztéma áll fenn, hogy a feljelentőnek magát is fel kellene jelentenie, hisz ő is vétett a hatályos jogszabály ellen.

Ha meg nem történt meg az átadás, akkor csupán szavak állnak ellen szavak ellen, így nem egy, hanem több feljelentő „össztámadására” lenne szükséges. Ám egy vállalkozó kedvűt is kész csoda találni - hisz az ember nem szívesen megy szembe az önkormányzattal, a polgármesterrel, és egyébként is kimarad a politika zavaros vizeiből. Ennek ellenére nyomozás indul az ügyben, és a pletykák szerint egy ezredes venné kézbe az ügyet.

Közlemények - Jobbik

A Jobbik bonyhádi - amely szintén Tolna megyében található - alapszervezete hasonló dolgokat tapasztalt a városban, mint az LMP a falvakban. Vagyis - a szokásos más nevében házalás, ajánlószelvény-vásárlás és a cédula borítékkal együtt való begyűjtésen kívül - azt, hogy az önkormányzatnál, vagy annak cégeinél dolgozóknak kerek-perec megmondták, hogy ha nem a Fidesznek adják a cédulát, akkor az őszi önkormányzati választások után ne számítsanak arra, hogy megtarthatják a munkahelyüket. Mindez elviekben úgy derült ki, hogy olyan emberek hozták el személyesen a pártnak a kopogtatócéduláikat, akik a sajátjukat nem akarták odaadni. Amikor megkérdezték hogy miért, ez volt a válasz.

László Ferenc, a párt bonyhádi elnöke megjegyzi, hogy mindenki félti az állását, így még név nélkül sem hajlandóak nyilatkozni. Koroknai Róbert, a párt helyi kampányfőnöke viszont kifejti, hogy az elkövetkező napokban igyekszenek minden lehetséges bizonyítékot összeszedni, ugyanis azzal nem számoltak, hogy senki nem hajlandó, egyetlen ajánlószelvényes ügyben sem kiállni az igazságért - feljelentést is csak ekkor fognak tenni.

„Több helyről hallottam”- erősíti meg a Jobbik-pletykát az LMP színeiben helyi jelöltként induló Hegedűs Gyula - akit igazán nem lehet megvádolni Jobbik-szimpátiával. Konkrétumként egy közmunkásokat foglalkoztató céget hoz fel, ahol a vezető közölte a dolgozókkal, hogy „másnapra behozni az ajánlószelvényt, vagy be se jöjjön”.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását