2024. május 19. - Ivó, Milán

LMP: egész éves kilakoltatási tilalmat!

A Lehet Más a Politika (LMP) kezdeményezi, hogy egész éves tilalmat vezessenek be az elhelyezés nélküli kilakoltatásokra - jelentette be hétfői budapesti sajtótájékoztatóján a párt szociálpolitikai szakszóvivője.
2010. március 1. hétfő 16:38 - HírExtra
Misetics Bálint szerint ez nem jelenti azt, hogy a tartozásaikat nem fizetők a saját lakásaikban maradhatnának. Javaslatuk szerint jogszabályban kellene meghatározni "olyan lakhatási minimumot, amely alá senkit nem engedünk zuhanni".

Hosszú távon mindenki, első körben a legveszélyeztetettebbek számára kívánják garantálni a lakhatáshoz való "kikényszeríthető" jogot. A rászorulókat nem lehetne tömegszálláson elhelyezni - tette hozzá.

Misetics Bálint azt mondta, hogy a kilakoltatások jelenlegi gyakorlata sérti az alkotmányban és több nemzetközi emberi jogi dokumentumban elismert szociális jogokat.

Kitért arra is, hogy az LMP nemcsak jogellenesnek, hanem ésszerűtlennek is tarja a kilakoltatások jelenlegi gyakorlatát, mert véleményük szerint az államnak sokkal többe kerül eltartani az utcára kerülőket, mintha gondoskodtak volna a lakhatásukról. Hozzátette, hogy a kilakoltatás a családok szétesésével járhat.

Az LMP választmányi tagja problémának nevezte azt is, hogy nincsenek pontos adatok arról, hány családot lakoltattak ki. A lakások elvesztése az esetek többségében megelőzhető lenne - mutatott rá -, ha az érintett családok megfelelő jogi, társadalompolitikai és szociális segítséget kaptak volna.

A szóvivő szerint jelenleg a két legfontosabb feladat kiterjedt, szociális lakásszektor kialakítása és a lakásfenntartási támogatások többszörösére emelése. Közölte, hogy az államnak a valóban rászorulók megsegítésére kellene többet fordítania és kevesebbet azokéra, akik ilyen segítség nélkül is meg tudnák oldani a lakhatásukat.

Kukorelly Endre, a párt képviselőjelöltje emlékeztetett arra: évekkel ezelőtt nyílt levélben tett javaslatot az akkori kormányfőnek, hogy létre kell hozni olyan társadalmi alapítványt, amely megoldaná ezt a problémát. Véleménye szerint ugyanis az államra, a "fennálló struktúrára nem lehet ezt rábízni, mert egyszerűen nem hajlandóak ezzel foglalkozni".
A képviselőjelölt szerint a felállítandó alapítvány szociális lakásokat vásárolna, amelyeket a rászorulók rendelkezésére bocsát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását