2024. május 19. - Ivó, Milán

Szili: aki árulózik, az fedje fel a kártyáit

Szili Katalin szerint ha valaki árulóról beszél, annak legyen bátorsága kimondani, kire gondol. A szocialista politikus erről a TV2 Tények című műsorának beszélt azzal kapcsolatban, hogy Gyurcsány Ferenc volt kormányfő nemrég egy fórumon az őszödi beszéd kiszivárogtatása kapcsán azt mondta: valakik elárulták őt.
2010. március 1. hétfő 21:10 - HírExtra
A televízió esti hírműsorában bemutatott felvétel szerint Szili Katalin úgy fogalmazott: "ha valaki azt mondja, hogy áruló követte el, akkor legyen bátorságunk azt is kimondani, hogy ki volt az, mikor és miért tette".

A szocialista politikus a közelmúltban kezdeményezte, hogy hozzák nyilvánosságra az elhíresült őszödi beszédről szóló nemzetbiztonsági jelentést. A 2006 májusában, zárt körben elhangzott beszédet szeptemberben szivárogtatták ki ismeretlenek; Budapesten ezt követően kezdődtek a kormány, illetve Gyurcsány Ferenc távozását követelő tüntetések.

A Nemzetbiztonsági Hivatal tavaly december végén zárta le a vizsgálatot, ám a jelentést nem hozták nyilvánosságra. A TV2 szerint a vizsgálat azt állapította meg, hogy a felvétel "bentről jutott ki".

Gyurcsány Ferenc a múlt héten a belvárosi szabadegyetem előadásán azt mondta az őszödi beszédről: egy baj volt vele, hogy nem volt elég bátor. A beszéd kiszivárogtatásáról pedig azt mondta: valakik elárulták. Hozzátette: ha tudná kik, elmondaná.

Szili Katalin feltehetőleg erre utalva kérte a TV2-nek adott interjúban a volt kormányfőtől, nevezze meg, kikre gondol. Mint fogalmazott: "a gyanúsítgatás ott lebeg, ami egyáltalán nem használ nekünk, ennél (...) még egy tiszta helyzet is sokkal hasznosabb lenne".
A televíziónak nyilatkozott Simicskó István, az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának KDNP-s elnöke is, aki látta az NBH-jelentést. Simicskó arra a kérdésre, leszűkíthető-e a jelentésből néhány emberre azoknak a köre, akik szóba jöhetnek kiszivárogtatóként, azt mondta: szerinte igen.

Az MTI információi szerint a volt házelnök két hónapja írt levelet Lendvai Ildikó pártelnöknek. A levél már téma volt az elnökség egyik ülésén, de hivatalosan nem döntöttek róla.

Szili Katalin azt is kezdeményezte, hogy a frakcióvezető fontolja meg, hogy jogi lépéseket tegyenek a felderítés érdekében, és a párt vezető testületei tárgyalják meg a kialakult helyzetet, valamint hozzanak állásfoglalást az őszödi beszéddel és annak kiszivárogtatásával kapcsolatban. A volt házelnök a levélben azt is megfogalmazta, hogy az őszödi beszéd és annak kiszivárogtatása "a szocialista párt történelmi és katasztrofális mértékű elhiteltelenedéséhez" vezetett, és emlékeztetett arra, a frakció zárt ülésén elhangzottak titokgazdája a képviselőcsoport vezetője, aki eddig nem tett jogi lépéseket ez ügyben.

Nyakó István, az MSZP szóvivője az MTI-nek vasárnap az üggyel kapcsolatban azt mondta: tavaly decemberben Szili Katalin valóban levélben fordult ebben az ügyben az elnökséghez. Nyakó István leszögezte: "amit nyilvánosságra lehetett hozni, az ebben az ügyben nyilvánosságra került; ma ez a kérdés okafogyott". Mint kiemelte: az MSZP egyetlen politikusa sem érintett az őszödi beszéd kiszivárogtatásának ügyében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását