2024. május 3. - Tímea, Irma

Szerbia helye az EU-ban van?

Szerbia helye az EU-ban van - jelentette ki hétfőn Belgrádban Bernard Kouchner francia külügyminiszter.
2010. március 2. kedd 06:48 - HírExtra
Szerbia természetes, történelmileg, kulturálisan és politikailag meghatározott helye az Európai Unió - fogalmazott a politikus a Vuk Jeremic szerb külügyminiszterrel megtartott találkozó után, hozzátéve, hogy országa segíteni fogja a balkáni országot az EU-hoz történő közeledésben. Kouchner szerint a szerb EU-tagságnak nem feltétele, hogy Belgrád elismerje a független Koszovót. Kompromisszumra azonban szükség van Szerbia és volt tartománya között - tette hozzá.

Vuk Jeremic szerint Belgrád is azt szeretné, ha kompromisszum születne Koszovó státusát illetően. Mint mondta, a kompromisszumba nem fér bele a volt szerb tartomány egyoldalúan kikiáltott függetlensége, amelyet Szerbia nem tud elfogadni.

Bernard Kouchnert fogadta Boris Tadic szerb államfő is. A francia külügyminiszter belgrádi tárgyalásainak befejeztével Pristinába utazott, ahol kérte a koszovóiakat: tegyenek megbékélési gesztusokat a szerbek irányában, jelezvén, hogy "Koszovóban nincs sem győztes, sem legyőzött".

"Számítok az önök megbékélési gesztusaira" Szerbiával és a Koszovóban élő mintegy 120 ezer szerbbel szemben - közölte Kouchner a koszovói parlamentben, arra biztatva a helyieket, hogy ne akadályozzák a szerbeknek koszovói vallási helyeik látogatását. Megismételte azt az üzenetét, miszerint "az önök államai (a Szerbia és Koszovó) közötti párbeszéd az előfeltétele" az Európai Unióhoz való későbbi csatlakozásnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását