2024. május 4. - Mónika, Flórián

Megszületett a zsiráfborjak legbájosabbika!

Zsiráfborjú született a Fővárosi Állat- és Növénykertben: a budapesti zsiráfcsapat legifjabb tagja szerda este, nem sokkal 6 óra után jött a világra.
2010. március 4. csütörtök 15:45 - HírExtra
A kicsi és a Santana nevű anyaállat a zsiráfoknak otthont adó létesítmény elkülönítő istállójában kapott helyet, ahol - egy betekintő ablakon át - már láthatja őket a nagyközönség - tájékoztatott Hanga Zoltán szóvivő.

A kicsi, amelynek nemét még nem sikerült a gondozóknak megállapítani, nem sokkal megszületése után lábra is állt, és már fél kilenckor hat percen át kortyolta a tápláló zsiráftejet. A mintegy 170 centiméteres "apróság" minden jel szerint teljesen egészséges, és az anyának is van elegendő teje az utód táplálásához.

Santana, a 14 éves anyaállat a csehországi Liberecből került Budapestre egyéves korában. Az elmúlt években már világra hozott két utódot. Az elsőt (a 2001-es születésű Samburut) mesterségesen kellett felnevelni, a másodikat (a 2002-ben született Saka nevű állatot) viszont teljesen önállóan gondozta.

Az apa, Jonas jóval fiatalabb az anyánál. Jelenleg 8 esztendős, és hat évvel ezelőtt Dániából érkezett a magyar főváros állatkertjébe éppen azzal a céllal, hogy újabb budapesti zsiráfgeneráció nemzőapja legyen. Jóllehet a fajra jellemző ivarérettséget Jonas már három éve elérte, mostanáig kellett várni, hogy első utódja megszülessen. A kicsi világra jövetele azt is jelenti, hogy a dán származású zsiráfbika tenyészállatként beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Érdekes megfigyelés, hogy Jonas kifejezetten érdeklődik utódja iránt, ugyanis a korábbi zsiráfbikáknál általában azt tapasztalták a gondozók, hogy a kicsik nem különösebben keltették fel az apaállatok érdeklődését.

Az újszülött zsiráfborjú és az anyaállat a 2008-ban átadott Szavanna-komplexum zsiráfoknak otthont adó épületszárnyában, a kifejezetten ilyen esetekre kialakított elkülönítőben tartózkodik. Bár az állatok nyugalma érdekében az istállóépületnek ez a szárnya ezen a héten még biztosan zárva lesz, az elkülönítőre néző betekintő ablakon át a közönség már csütörtöktől láthatja az újszülöttet.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben egyébként 1868 óta élnek zsiráfok, az első állatot még Ferenc József osztrák császár és magyar király ajándékozta az intézménynek felesége, Erzsébet királyné közbenjárására.

Állatkerti viszonyok között Budapesten sikerült először szaporítani a zsiráf Kenyában honos alfaját, az ún. masszai zsiráfot 1934-ben. Az elmúlt csaknem másfél évszázadban - a most született kicsivel együtt - összesen 25 zsiráfborjú látott napvilágot Budapesten.

A jelenlegi állomány összesen öt állatból áll. Valamennyi egyed az Uganda, Szudán és Kenya területén őshonos, Rothschild-zsiráfnak, illetve Ugandazsiráfnak nevezett alfajhoz (Giraffa camelopardalis rothschildi) tartozik. Ebből az alfajból a világ állatkertjeiben mintegy 420 egyed él.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását