2024. május 20. - Bernát, Felícia

24 órás sztrájk a görögöknél

Közalkalmazottak ezrei léptek 24 órás sztrájkba Görögországban pénteken a kormány hét közepén bejelentett újabb gazdasági megszorító intézkedései ellen tiltakozva.
2010. március 5. péntek 14:45 - HírExtra
A görög kormány kedden 4,8 milliárd eurós költségvetési bevételnövelő intézkedéseket jelentett be, részben az állami alkalmazottak bérének és prémiumainak a csökkentésével, az üzemanyagok és a szeszesitalok áfájának a növelésével. Görögország két legnagyobb városában 24 órára leállt a tömegközlekedés, miközben egynapos sztrájkot tartanak a vasúti dolgozók, a tanárok és az állami televízió, valamint a hírügynökség újságírói.

Sztrájkolnak az önkormányzati dolgozók is, az állami kórházak és a villamos művek alkalmazottai pedig csak az elégséges szolgáltatást biztosítják.

Emellett a két legnagyobb görög szakszervezet, a magánszektor és az állami szektor dolgozóit tömörítő GSEE és az ADEDY három órás munkabeszüntetésre szólította fel a tagjait pénteken. Ez kihat a bankok, az állami távközlési vállalat és más szolgáltató cégek működésére.

A három órás munkabeszüntetési felhíváshoz csatlakoztak a légiirányítók is. Emiatt az Olympic Air és az Aegean Airlines több tucat járatát törölték, közel negyven másik pedig késéssel indul, illetve érkezik.

A két nagy szakszervezet magyar idő szerint 12 órakor kezdi meg a tüntetést a parlament előtt.

Pénteken hozták nyilvánosságra azt a felmérést, amely szerint a közalkalmazottak 90 százaléka, a magánszektorban dolgozók 76 százaléka és a nyugdíjasok 68 százaléka ellenzi a kormánydöntést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását