2024. május 19. - Ivó, Milán

Csökkent a belvíz

Tovább csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága az országban, de a Közép-Tisza vidékén néhol még mindig harmadfokú a készültség. A folyók többsége apad, a Dunán és a Dráván viszont kisebb árhullám vonul le - tájékoztatták megyei vízügyi szervezetek pénteken az MTI-t. A talaj felső rétege sok helyen túlnedvesedett, s ez akadályozza a mezőgazdasági munkák elkezdését.
2010. március 5. péntek 16:50 - HírExtra
Pest megyében az Ipolyon és a Zagyván észlelt árhullám levonulása után megszűnt az árvízi készültség - közölte a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A belvíz elsősorban Bugyi, Dömös és Apaj környékét, illetve a szigetbecsi, a ráckevei és a szúnyogi szivattyútelepet érintette, ott másodfokú készültséget kellett elrendelni, de péntekre jelentősen, a korábbi 3100-ról 2930 hektárra csökkent az elöntött területek nagysága.

Komárom-Esztergom megyében kétszáz hektár, belvízzel elöntött területet tartanak nyilván - tájékoztatott a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal földművelésügyi igazgatója, Maller László.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén tározókba vezetik a felesleges vizet, csak néhány száz hektárt borít belvíz - mondta az igazgatóság vezetője. Csonki István hozzátette: szerencsés helyzetben van a térség, mert az ország víztároló kapacitásának egyharmada itt van. A tározótavak még nem teltek meg, sőt a zámolyi szinte üres.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén 620 hektárt öntött el a belvíz, négy szakaszon folyik első- vagy másodfokú védekezés - tájékoztatott Gaál Róbert műszaki igazgatóhelyettes. Az elmúlt időszak csapadékos időjárása miatt a Kis-Balaton környékén lévő belvízi öblökben jelentősen nőtt a vízszint. Kápolnáspusztán és Főnyednél egy méterrel haladta meg a belvíz szintje az úgynevezett bekapcsolási szintet, a vasútvonal és az M7-es autópálya védelme érdekében kellett elrendelni fokozott védekezést, de a belvíz belterületeket, lakóházakat nem veszélyeztet.

A Kis-Balaton térségében naponta 130 ezer köbméter vizet emelnek át a vízzel elöntött területekről - közölte Laki István, a Kis-Balaton Üzemmérnökség vezetője. Zalavár és Zalaapáti környékén másodfokú, Keszthely és Hévíz térségében elsőfokú a belvízvédelmi készültség. Mintegy 600 hektárnyi mezőgazdasági területet van víz alatt; Keszthely és Hévíz térségében erdőket, Esztergályhorváti és Zalaapáti környékén erdőket és szántókat borított el a víz. A belvíz folyamatosan csökken, a házakat és a Nagykanizsa-Budapest vasútvonalat nem veszélyeztette.

A hirtelen enyhülés és a hétvégén hullott csapadék hatására kisebb árhullám vonul le a Dráván és a Dunán. A dél-dunántúli vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint a Dunán a mohácsi vízmércénél 523 centiméter körüli tetőzés várható szombaton. A Dráva vízszintje Drávaszabolcsnál a hét elején 220 centiméterrel tetőzött, már csak 133 centit mutat a vízmérce. Belvízvédelmi készültség a balatonlellei és a Mohács alatti kölked-bédai szakaszon van érvényben.

Szekszárd térségében 538 hektárnyi mezőgazdasági terület van belvíz alatt, és legalább ekkora az átnedvesedett földek nagysága - mondta Perjés Csaba helyi falugazdász. A belvíz elsősorban a sárközi falvak határában jelent meg, de a Dunához közeli területeket is veszélyezteti. A szekszárd-bátai főcsatorna fő torkolati zsilipjét szerdán lezárták, mivel a Duna vízszintje meghaladta a főcsatornáét. Az előrejelzések szerint az ár szombat hajnalban tetőzik Bátánál.

Az észak-magyarországi vízügyi igazgatóság működési területén, a Bodrog mentén mintegy 80 kilométeren van árvízvédelmi készültség, a folyó nagyon lassan apad - mondta Csont Csaba, az árvízvédelmi osztály vezetője. A Tarnán, a tarnazsadányi gátőrjárásnál továbbra is harmadfokú a készültség ott, ahol tavaly a decemberi árvíz során beszakadt egy csőzsilip.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hat körzetében a csütörtökinél 100 hektárral kisebb, 10.400 hektárnyi földet borít belvíz. Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője megjegyezte: a talaj felső rétege sok helyen túlnedvesedett, s ez akadályozza a szántóföldi mezőgazdasági munkálatok elkezdését. A tíz belvízvédelmi szakaszból kilencen van készültség: egy helyen elsőfokú, hat szakaszon másodfokú, kettőn harmadfokú. A vízzel borított területek nagysága 41.250 hektár, ebből 16.100 hektár vetés.

A Tisza, a Szamos, a Kraszna és a Túr szabolcsi szakaszain az árhullám már levonult. A Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság elsőfokú készültséget 99, másodfokút 52 kilométeren tart fenn.

Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén némileg csökkent, de még mindig 42.500 hektár a belvíz borította területek nagysága, ebből 13.400 hektár vetés, 9.000 hektár szántóterület - közölte Keller Péter műszaki ügyeletes. A térség négy vízgazdálkodási társulata másodfokú belvízvédelmi készültség mellett védekezik, húsz településen első-, öt településen másodfokú helyi vízkárelhárítási fokozat van érvényben.

A Hortobágy-Berettyón továbbra is másodfokú az árvízvédelmi készültség Bucsa és Nádudvar között, pénteken, a folyó lassú apadása mellett, 345 centiméter volt a vízállás - közölte Bara Sándor, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója. A térségben nyolc védelmi szakaszon van másodfokú belvízvédelmi készültség, 18 ezer hektár föld van víz alatt, ebből 4.400 hektár vetés és 4.100 hektár szántóföld.

Békésben mintegy kétezer hektárral, 16.905 hektárra csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Tíz védelmi szakaszból már csak kilencben van belvízi készültség. Az önkormányzatok közül Szarvas és Hunya másod-, míg Mezőtúr, Gyomaendrőd, Dévaványa, Kétegyháza és Körösladány továbbra is első fok mellett küzd az ár ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását