2024. május 12. - Pongrác

Oscar-gála: Megbukott az Avatár

Az idei Oscar-gála több okból is úttörőnek számít - és ezekből nem az új szavazási módszer a leglényegesebb. Sokak szerint itt az fog eldőlni, hogy ezentúl az ember, vagy a számítógép készítsen-e filmet.
2010. március 8. hétfő 02:30 - Pásztor Balázs

Gála


A Martin Sheen és Eric Boldwin által vezetett Los Angeles-i rendezvény mintegy negyven perces késéssel indult, de a két műsorvezető poénkodása után rögtön ki is osztották az első, a legjobb férfi-mellékszereplőnek járó díjat: Christoph Waltz (Becstelen brigantyk) az évtized legjobb náci tisztjét alakította, kultikusssá vált szerepéért méltó elismerésben is részesült.

A legjobb animációs filmért járó Oscart pont annyira egyértelműen vitte el a Fel!, mint tavaly söpörte be a Wall-E - a többi jelölt csak mutatónak volt mellette, sikerét hónapokkal előtte tudta mindenki. Kissé nagyobb volt a verseny az ennyire korántsem hangsúlyos legjobb betétdalért folytatott küzdelemben - ezt The Weary Kind című dal nyerte az amúgy is dalokra épülő Crazy Heartból.

A Bombák Földjén begyűjtötte első Oscarját a kilenc jelölésből a legjobb eredeti forgatókönyvért - amely sokak szerint amúgy is a legvalószínűsíthetőbb győzelme volt. Kisfilmek közül a nagy márkákat kifigurázó Logorama (animáció), zimbabwei életet bemutató Music by Prudence (dokumentum) és a kissé bizarr The New Tenants (élőszereplős) lett a győztes.

A legjobb maszkmesterek ezúttal a Star Trek legújabb részén dolgoztak a zsűri szerint - ez az első eset, hogy Star Trek film ekkora elismerésben részesült. A legjobb adaptált forgatókönyvet és a legjobb női mellékszereplőt egyaránt a Precious vonultatta fel - utóbbit Mo'Nique személyében, aki eszméletlen élethűséggel tudta kijátszani a sírva magyarázó, de valahol mégis az egész világot vádoló anyát.

A díjak kiosztásának felénél az Avatar is begyűjtötte első Oscarját - ő is a a számára legesélyesebbet, a legjobb látványtervért járót tette magáévá először. A legjobb kosztümöket ez évben a Fiatal Victoriában viselték, és a legjobb hangvágási műveleteket, a legjobb hangeffektekkel együtt pedig a Bombák Földjében követték el - ami ezzel megszerezte a második és harmadik szobrocskáját.

A legjobb operatőr Mauro Fiore volt, ezzel az Avatár megduplázta szobrai számát, majd megszerezte hozzá a harmadikat a legjobb vizuális effektért járó díjjal - a Fel! pedig a legjobb filmzenéért járó elismerést gyűjtötte be. A legjobb dokumentumfilm a The Cove lett, amely japántengeri állatkínzásokról rántja le a leplet. A legjobb filmvágásért járó elismerést a Bombák Földjén szerezte be, ami így négy szoborral átvette a vezetést.

Legnagyobb legjobbak

A legjobb idegen nyelvű film az argentin El secreto de sus ojos lett. Az idei év legjobb színésze Jeff Bridges lett, a Crazy Heartben játszott, kiégett, alkoholista countryzenészként nyújtott alakításáért - furcsa mód tavaly hasonló szerepért Mickey Rourke a Pankrátorban nem részesült ilyen elismerésben. Párja, vagyis a legjobb színésznő Sandra Bullock lett az akaratát minden keresztülvivő gazdag de jótékony feleség szerepéért - ám idén, érdekes módon a negatív csúcsot jelentő Arany Málnát is megkapta.

Legjobb rendezőnek Kathryn Bigelowt kiáltották ki, aki a Bombák Földjét alkotta - amely végül 2009 legjobb filmje is lett. A döntés biztosan nagy vitákat fog kiváltani - de ez lett volna akkor is, ha egy másik jelölt nyeri el az elismerést. Viszont egyet biztosan kijelenthetünk: a 3D nem minden.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását