2024. május 16. - Mózes, Botond

Tovább adósodik a főváros

Újabb 47 milliárddal növekedhet Budapest 160 milliárdos hitelállománya, amennyiben a Fővárosi Közgyűlés holnapi ülésén helybenhagyja a város 2010-es büdzsétervezetét.
2010. március 9. kedd 07:39 - Nagy András
Erőviszonyok a fővárosban 2010. március 8-án
Keretes írásunk kacifántos címe nem a véletlen műve: a hatvanhat fős Fővárosi Közgyűlés összetétele az elmúlt években talán sűrűbben változott, mint az elvileg 386 képviselőt tömörítő Tisztelt Házé. Emlékezetes: a tavalyi budapesti büdzsét is csak a hűtlen kezeléssel vádolt és emiatt őrizetbe vett Hunvald György helyére beugró Kivágó Iván Györgyné kérészéletű közgyűlési közreműködésével sikerült elfogadnia az alapesetben mindössze egyetlen fős többséggel bíró SZDSZ-MSZP kvázi koalíciónak. Ami a jelent illeti: a februárban a fővárosi képviselői mandátumáról (is) lemondott Hagyó Miklós helyére a budapesti szocialisták időközben beültették Élő Norbertet, a balliberálisok tehát ismét 34-en ülnek a testületben. Épp eggyel többen, mint a büdzsére várhatóan nemet mondó Fidesz-Kdnp-s, illetve MDF képviselők.
Kedden vagy szerdán dönthet a Fővárosi Közgyűlés a Budapest 2010-es költségvetéséről szóló rendeletről. A főváros „törvényhozó” testülete – Ikvai Szabó Imre alpolgármester előterjesztése alapján – az idei büdzsét mintegy 47 milliárd forintos hiánnyal tervezi elfogadni.

Ezzel párhuzamosan 2010-ben korábban felvett hitelek törlesztésre is sor kerülhet, vagyis a hitelállomány változatlan árfolyamokkal számolva körülbelül „csak” 33 milliárd forinttal nőhet. A Napi Gazdaság információi szerint a következő években lelassulhat Budapest hitelállományának növekedése, de a 2010-2014-es ciklus végére így is elérheti a 234 milliárd forintot.

Büszkék lehetünk rá?

Andó Sándor (MSZP), a főváros pénzügyi ellenőrző bizottságának alelnöke a HírExtra megkeresésére Budapest hitelállományával kapcsolatban azt mondja, az olyan rendkívül kedvező kamatozású, hogy a privát szférában dolgozók is irigykedve tekinthetnek rá. A hitel jellemzően fejlesztésekre és nem napi működési, fenntartási kiadásokra megy – szögezi le, hozzátéve, hogy a főváros a 2010-es költségvetés főösszegének mintegy 8 százalékát kitevő működési többletet vár az idén.

A költségvetés bevételi főösszege mintegy 539 milliárd forintra rúg, ennek több mint 90 százaléka működési kiadásokra megy el – mondja a szocialista politikus. A jelenleginél többet szerinte nem érdemes működésre fordítani, mert „az nem eredményezne minőségi javulást a közszolgáltatásokban”. Utal rá, hogy a főváros forrásait mindig az adott évi állami költségvetési törvény határozza meg, túlzás tehát azt állítani, hogy Budapest egyfajta szuverén „ország az országban”.

120 000 / fő

Honnan az adósság?
A főváros eladósodottsága egy a kilencvenes évek elején meghonosodott pénzügyi filozófia eredménye, amely Atkári János egykori Szabad Demokrata főpolgárhelyettes nevéhez fűződik. Lényege, hogy úgy kell előrehozni a fejlesztéseket, hogy a város hitelt vesznek fel és az adósságot a beruházásokból származó bevételi többletből fedezi. A koncepció bírálói szerint a fővárosnak nem feladata a fejlesztések koordinációja, illetve azok pénzügyi menedzselése. Ezt az államra kell bízni, a főváros pedig szorítkozzon a közszolgáltatások megfelelő színvonalon tartására.
A főváros összes hitelállománya most körülbelül 160 milliárd forintot tesz ki – tájékoztat Andó. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a közgyűlés a héten változatlan formában fogadja el a 47 milliárd forintnyi hiánnyal tervezett 2010-es büdzsét, az összdeficit akkor sem éri el a költségvetés ötven százalékát. Az így keletkezett 207 milliárdos kintlévőséget egy budapestire lebontva azonban immár több mint 120 ezer forintot kapunk.

A főváros mai hitelállományát, csakúgy, mint a most jóváhagyni kívánt közel ötvenmilliárdos hitelt, az EU-s beruházások kötelező önrészei teszik szükségessé – mondja Andó Sándor. Az idei fejlesztések között az infrastrukturális beruházások fognak dominálni, köztük elsősorban az útfelújítások, de szó van például az alsó kőbányai kétszintes vasúti kereszteződés kialakításáról is. Ugyanakkor az előirányzott 47 milliárd forintnak még nincs meg a „fix helye” – tudtuk meg.

Átal megy-e?

Mi lesz, ha a nem megy át közgyűlésben az SZDSZ-es Ikvai Szabó által benyújtott 2010 büdzsétervezet? (Lásd keretben.) A szocialisták vélhetően együtt szavaznak majd a Szabad Demokratákkal, ám az egykori fővárosi koalíció teljes „reinkarnációja” esetén is igen törékeny, mindössze egy fős többséggel rendelkeznek. Ez pedig, a Fővárosi Közgyűlésben időnként uralkodó zűrzavart tekintve aligha nevezhető életbiztosításnak. Nem véletlen, hogy Andó Sándor, aki a fővárosi MSZP frakcióvezető-helyettesi posztját is betölti, a HírExtrának azt mondja: előfordulhat, hogy a nyögvenyelősen haladó háttéregyezkedések miatt idén is csak április után lesz elfogadott költségvetése a fővárosnak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását