2024. május 16. - Mózes, Botond

MDF: a kormány vizsgálja felül az Eclipse Zrt-vel kötött szerződéseket!

Az MDF felszólítja a kormányt, hogy vizsgálja felül az összes Eclipse Zrt-vel kötött szerződést - mondta Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője szerdán a Miniszterelnöki Hivatal előtt.
2010. március 17. szerda 15:53 - HírExtra
Az MDF szóvivője a Zöldkártyások Érdekképviseleti Egyesülete és az Eredetiség Ellenőrzés a Gépjármű Bűnözés Ellen Egyesület békés demonstrációján úgy fogalmazott: mára a hatósági vizsgálatok is bizonyítják, hogy többmilliárd forintnyi közpénzt csaltak el az Eclipse-hez köthető üzleti körök.

Kiemelte: az MDF több mint egy hónapja kéri, hozzák nyilvánosságra az Eclipse Zrt. 20 milliárd forintra becsülhető állami szerződéseit és a beszerzés körülményeit.
Felidézte, hogy az Eclipse Zrt. tavaly december 31-én kötött 4,95 milliárd forintos szerződést az eredetiségvizsgálat új informatikai rendszerének megalkotására, majd négy nap múlva üzembe is helyezte a rendszert.

Mint emlékeztetett: a gépjárművek eredetiségvizsgálatáról a Figyelő című hetilapban jelent meg cikksorozat, és az ügyben a Fővárosi Főügyészség hűtlen kezelés miatt rendelte el a nyomozást.

Sarlayné Nemes Anita, a Zöldkártyások Érdekképviseleti Egyesületének elnöke elmondta: a demonstrációt egyebek közt a gépjármű környezetvédelmi felülvizsgálatot végzett (zöldkártya) vállalkozások és az eredetiség vizsgálati szakma megmentéséért hirdették meg.

Közölte azt is, a megmozdulás célja, hogy visszavonassák azt a három miniszter által jegyzett, és 2009 decemberében megjelent rendeletet, amely összevonja az időszakos műszaki vizsgát a környezetvédelmi felülvizsgálattal.

Elmondta, hogy petíciót írtak a miniszterelnöknek, melyben kérik a közúti járművek környezetvédelmi felülvizsgálatának szabályairól szóló 2009-es rendelet azonnali visszavonását. A petíciót a Miniszterelnöki Hivatal egyik munkatársa vette át.
Az ügyhöz tartozik, hogy a Fővárosi Főügyészség indítványára hivatkozva szombati számában a Népszabadság azt írta: az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. vezetői és segítői fiktív számlákkal és pénzügyi műveletekkel 1,35 milliárd forint áfa- és 636 millió forint társaságiadó-fizetési kötelezettségük alól bújtak ki.

A lap úgy tudja, hogy az Eclipse - a nyomozás adatai szerint - 2007 és 2009 között összesen 8,1 milliárd forint értékű állami megbízást nyert el titkos közbeszerzési pályázatokon. Ezen informatikai beszerzések ellenértéke után azonban - a nyomozás jelen állása szerint - nem fizetett adót.

Az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. 2009. december 31-én hirdetmény nélküli, tárgyalásos eljárás során nyert el nettó 4 milliárd 950 millió forintot a járművek előzetes eredetiségének hatósági megállapítását támogató központi informatikai rendszer módosítására és négyéves üzemeltetésére.

A korábban eredetiségvizsgálattal foglalkozó cégek szerint ezt az tette lehetővé, hogy a kormány 2009. december 22-én egyeztetések nélkül hozott rendeletben mondta fel 2011 januárjáig szóló szerződésüket. Az érintett vállalkozások szerint a jogilag is megkérdőjelezhető döntés több ezer munkahelyet sodort veszélybe, ezért januárban petícióban követelték Bajnai Gordon miniszterelnöktől a rendelet visszavonását. A cégek emellett januárban feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés, gazdasági titok megsértése és hivatali visszaélés miatt. A Fővárosi Főügyészség ezután nyomozást rendelt el az ügyben.

Az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. ellen az MDF már többször szót emelt az elmúlt hetekben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását