2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Lendvai: a Fidesz is megszorításokkal operál majd

Lendvai Ildikó szerint amikor a Fidesz "rendkívüli költségvetési intézkedéseket" helyez kilátásba, megszorításokkal fenyeget.
2010. március 22. hétfő 16:54 - HírExtra
Az MSZP elnöke emlékeztetett, a hét végén Orbán Viktor a Fidesz elnöke a Blikkben, Kósa Lajos alelnök pedig az MTV A szólás szabadsága című műsorában mondta azt, hogy egy Fidesz-kormánynak rendkívüli költségvetési intézkedéseket kell hoznia.

Ezzel kapcsolatban Lendvai Ildikó úgy vélekedett, hogy a Fidesz "6-700 milliárd forintos megszorítási csomagban" gondolkozik; ennyi ugyanis forintban a különbség a 3,8 és a 7 százalékos idei hiánycél között, ezt kellene "behozni" intézkedésekkel. Hozzátette: a párt ígéretei a nagy tömegek számára eltűntek, így egyetlen célja lehet annak, hogy ezt az összeget kivonja a költségvetésből: a Fidesz a saját klientúrájának akar kedvezni.

A 6-700 milliárd forint háromféleképpen "hozhatja be" a Fidesz: az egyik szerint lebegteti az euró dátumát, ezzel rontja a forint árfolyamát és teremt plusz költségvetési forrást; de ezzel a devizahiteleseknek, 1,7 millió családnak árt - húzta alá Lendvai Ildikó.

A rendkívüli intézkedések másik iránya lehet a magánnyugdíjpénztárak államosítása; azokat ugyanis már nem lehet privatizálni - utalt a fideszes politikusok korábbi nyilatkozataira. Kiemelte: ha államosítják a magánnyugdíjba befizető emberek járulékát, abból van költségvetési bevétel.

A harmadik féle csomag tartalmazhatja a tényleges kiadáscsökkentő, megszorító lépéseket - emelte ki Lendvai Ildikó.A pártelnök úgy vélekedett, hogy a hétvégén új nótát kezdtek fújni a Fidesz vezetői, és ennek a szövege baljóslatúan hangzik azok számára, akik hittek a párt ígéreteiben. Az új szó, új fogalom, gyökeresen ellentétben áll a korábbi ígéretekkel; de nem jó, ha "fekete-fehér igen-nemet kell játszani egy országnak a kormányzásra törekvő párttal" - közölte.

Véleménye szerint tudni kell, hogy mik a rendkívüli költségvetési intézkedések: új adóbevezetését vagy kiadáscsökkentést terveznek, ha igen, ez miből áll; tervezik-e a magánnyugdíjpénztárak államosítását; tudatosan lebegtetik-e az euró bevezetésének dátumát; mi a helyzet a korábbi ígéretekkel, lesz-e adócsökkentés, csökkentik-e az élelmiszerek áfáját, valamint mit terveznek a vasúti szárnyvonalakkal - sorolta.

Lendvai Ildikó leszögezte: a Fidesz eddig is kereste a kifogást, hogy miért nem tudja majd betartani az ígéreteit, politikusaik többször elmondták ugyanis: nem tudni, mi van a költségvetésben, vannak-e csontvázak a szekrényben, a hiány nem 3,8, hanem 7 százalék. Hozzátette: a Fidesz "szándékosan akar a nem létező csontvázakra hivatkozva alibit teremteni ígéretei be nem tartásához", hiszen nem is akarja megismerni, mi van a költségvetésben.

A Fidesz "fordított Rodolfóként működik", a "csak a kezemet figyeljék" helyett azt mondja: "ne a kezemet figyeljék, ne nézzék, hogy mit akarok csinálni valójában, figyeljék a számat, amivel 7 százalékos költségvetési hiányról és csontvázakról beszélek" - mondta a pártelnök.

Az MSZP vezetője leszögezte: többfázisú a folyamat, a Fidesz az első fázisban ígérgetett, a másodikban, a programja nyilvánosságra hozatalával eltűntette, vagy nagyon távolra tolta ki ígéreteit, a harmadikban pedig már rendkívüli költségvetési intézkedésekről beszél.

Kérdésre válaszolva Lendvai Ildikó azt mondta: kizártnak tartja, hogy a 3,8 helyett bárki 7 százalékos hiány jövendöljön; nehezen hihető ugyanis, hogy az IMF és az Európai Bizottság tévedett volna, amikor a 2010-es költségvetés tervszámait "reálisnak" mondták a szigorú költségvetési politika folytatása mellett.

Arra a felvetésre, hogy az MSZP megszavazza-e majd adott esetben az önkormányzati képviselő-testületi tagok számának csökkentését, azt mondta: 2006-ban, a ciklus elején benyújtották az ezt célzó javaslatukat, de azt a Fidesz nem szavazta meg; nem hivatkoznak szerzői jogra, ha a Fidesz előveszi ezeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását