2024. május 18. - Erik, Alexandra

Ezrek szavaznának külföldön, vagy távol a lakhelyüktől

Közel kilencezren szavaznának a külképviseleteken az első fordulóban az árpilisi országgyűlési választáson, a voksolók közel negyede Londonban adná le szavazatát - mondta Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.
2010. március 23. kedd 15:26 - HírExtra
Emlékeztetett: a 2010-es országgyűlési képviselő-választáson a külföldön tartózkodó választópolgárok a Magyar Köztársaság nagykövetségein és főkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha a helyi jegyzőnél március 19-én 16 óráig jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe. Ezt a kedd reggeli adatok szerint 8.755-en tették meg az első és 8.664-en a második fordulóra.

A választópolgárok az első fordulóban 86, a második fordulóban 87 külképviseleten szavaznának, Tuniszban ugyanis az első fordulóra senki nem jelentkezett a névjegyzékbe.
Az OVI adatai szerint a jelentkezők közel 25 százaléka, az első fordulóban 2.030 szavazó azt jelezte, hogy Londonban kíván szavazni. A második legtöbb szavazó (718) Dublinba jelentkezett, a harmadik legnépszerűbb külképviselet pedig Brüsszel, ahová 597-en regisztráltak. New Yorkban az első fordulóban 421-en voksolnának.

A második fordulóra Londonba 1.990-en regisztráltak, Brüsszelbe 754-en, Dublinba 706-an, New Yorkba 406-an.

A külképviseleteken az első fordulót a magyarországi szavazás előtt egy héttel kell megtartani, hogy az urnák időben hazaérkezhessenek. Ez azt jelenti, hogy a külképviseleteken április 4-én, húsvét vasárnap lesz a voksolás, az amerikai kontinensen pedig még egy nappal korábban, április 3-án. A külképviseleteken a második fordulót már a magyarországi szavazással egy időben tartják, kivéve az amerikai kontinenst, ahol egy nappal korábban, április 24-én lesz a voksolás.

Igazolással, lakhelytől távol


Eddig csaknem 18 ezren jelezték, hogy nem a lakóhelyükön, hanem más magyarországi településen szavaznának az áprilisi országgyűlési választáson - mondta Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az a választópolgár, aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával, igazolással szavazhat.

Igazolást személyesen vagy meghatalmazott útján még két hétig, április 9-én 16 óráig lehet kérni a lakóhely szerinti jegyzőtől; ajánlott levélben az igazolást úgy kell kérni, hogy az legkésőbb április 6-áig megérkezzen a lakóhely szerinti választási irodába.
Az április 11-ei első fordulóra 18.431-en, az április 25-ei második fordulóra 16.632-en kértek eddig igazolást. 2006-ban az első fordulóra 57.999-en kértek igazolást, és 46.144-en a második fordulóra.

Ha valaki mindkét fordulóra igazolást kér, a két igazolást egy nyomtatványon kapja meg, és ha valaki az egyik fordulóra már kért igazolást, és a másik fordulóra ezt követően szeretne igazolást kérni, az előzőleg kapott igazolást vissza kell adnia, és a két igazolást egy új nyomtatványon kapja meg.

Aki az igazolás kiadása után meggondolja magát, és mégis a lakóhelye szerinti szavazókörben szeretne szavazni, április 8-áig kérheti a lakcíme szerinti jegyzőtől, hogy vegye vissza ide, ekkor a korábban kapott igazolást le kell adnia.

Lehetőség van arra, hogy aki igazolást kapott, még a szavazás napja előtt felvetesse magát az igazoláson feltüntetett településen a választók névjegyzékébe, ha ezt nem teszi meg, akkor a szavazás napján az igazolással szavazásra kijelölt szavazókörben veszik fel a névjegyzékbe.

Az igazoláson szerepel, hogy a választópolgár melyik településen élhet választójogával, valamint annak a szavazóhelyiségnek a címe, ahol leadhatja szavazatát.
Fontos, a korábbiaktól eltérő szabály, hogy ha valaki igazolást kapott (akár az első, akár a második, akár mindkét fordulóra), a második fordulóban csak akkor szavazhat, ha az első forduló - abban a választókerületben, ahol szavazott vagy szavazhatott volna - nem volt eredményes. Ha az első forduló eredményes volt, hiába jelentkezik a választópolgár az igazolásával a második fordulóban, mivel a szavazatszámláló bizottság ellenőrzi, hogy érvényes volt-e az első forduló ott, ahol a választópolgár szavazott vagy szavazhatott volna, és ha az volt, akkor nem engedik voksolni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását