2024. május 18. - Erik, Alexandra

BKV-ügy: Horváth Csaba nem érez semmilyen felelősséget

Horváth Csaba (MSZP) korábbi főpolgármester-helyettes nem érez sem politikai, sem jogi felelősséget a BKV-nál történtek miatt; a korábban 75 napig a közösségi közlekedést felügyelő főpolgármester-helyettes ezt a Fővárosi Közgyűlés BKV-ügyeket vizsgáló bizottságának szerdai üléséről távozóban mondta újságíróknak.
2010. március 24. szerda 15:40 - HírExtra
Horváth Csaba, aki ősszel főpolgármesteri posztra pályázik, a bizottság ülésén szétosztotta az előzetesen írásban megkapott 18 kérdésére adott válaszát, az ülésen elhangzó kérdésekre szóban nem válaszolt, de feljegyzetelte azokat és ígéretet tett arra, hogy a bizottság csütörtöki üléséig válaszol rájuk.

A politikus felidézte: 75 napig látta el a közösségi közlekedés felügyeletét, 2009. szeptember 7-től november 20-ig, és ebben az időszakban a BKV-nál kialakult válság kezelésével, a konkrét csődhelyzet elkerülésével kellett foglalkoznia. Mint mondta, a BKV szakemberei november végére fizetésképtelenséget jósoltak a közlekedési társaságnál.

Közölte: a válságkezelés érdekében három munkacsoportot állított fel, az egyik a közös megrendelői szervezet, a BKV, a MÁV és a Volán kapacitásainak összehangolását tervezte meg, a második a 15 éves fejlesztési modellt dolgozta ki, a harmadik pedig azt az üzleti tervet, amelynek alapján hosszú távon a BKV korszerű szolgáltató vállalatként magasabb minőségű utazási komfortot biztosítana a budapestiek számára.

"Ezek voltak a fő feladataim, emellett én a főpolgármester úrtól más, napi ügyeket nem tudtam átvenni, hiszen rendkívül szoros volt a határidő" - szögezte le.

Megjegyezte: a bizottság a neki megküldött kérdések alapján kíváncsi arra, érez-e politikai vagy más felelősséget a BKV botrányos ügyei kapcsán. "Nagyon őszintén, nagyon egyenesen azt tudom mondani, hogy nem érzek sem politikai, sem más felelősséget" - közölte.

Egyben felvetette: Tarlós István, a Fidesz frakcióvezetője 2006. december 19-én a Magyar Nemzetnek nyilatkozott Antal Attila BKV vezérigazgatóvá kinevezésével kapcsolatban és azt mondta, Antal Attilával, mint kiváló szakemberrel ismerkedett meg és meggyőződött arról, hogy kiváló vezetőként jól fogja végezni a munkát.

Ezzel kapcsolatban kérdésként fogalmazta meg: érez-e Tarlós István és a Fidesz frakciója politikai vagy más felelősséget, "hiszen ebben a döntésben (Antal kinevezésében) két kézzel szavaztak a Fővárosi Közgyűlésben".

A volt főpolgármester-helyettes a képviselőknek adott írásbeli válaszában azt írta: nem kapott Demszky Gábor főpolgármestertől egyedi ügyekben instrukciókat, vele kizárólag a válságmenedzseléssel kapcsolatos ügyekről beszélt.

Közölte: a BKV felügyeletének ellátása alatt nem kért tájékoztatást és nem folytatott egyeztetést a tulajdonosi jogokat gyakorló bizottsággal és annak elnökével, a BKV igazgatóságának és felügyelőbizottságának elnökével. A cég vezérigazgatójától pedig rendszeres tájékoztatást kapott a munkacsoportokkal kapcsolatban.

Azt írta, nem tudott Horváth Éva BKV-beli foglalkoztatásáról és Antal Attila szabálytalan foglalkoztatásáról, a végkielégítési botrányokról is csak a sajtóból szerzett tudomást. A közösségi közlekedést érintő témakörben nem egyeztetett Mesterházy Ernővel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

helix
2010. március 24. 16:49
Természetesen, semmilyen felelősséget nem vállal. Nem meglepő, sohasem vállalták a szocialista politikusok a tetteikért a felelősséget.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását