2024. május 18. - Erik, Alexandra

MSZP: a Fidesz kampánycélokra használta volna a BKV-jelentést

Az MSZP fővárosi frakcióvezetője szerint a fideszes képviselők "látványos lemondása" a BKV-bizottsági tagságukról azt igazolja, hogy a Fidesz kampányfogásra akarta felhasználni a bizottság munkáját és a jelentést.
2010. március 31. szerda 15:11 - HírExtra
Steiner Pál szerdán újságíróknak a Fővárosi Közgyűlés helyszínén azt is elmondta: Hock Zoltán, az MDF-frakció delegáltja nem nyilatkozott arról, hogy lemond-e bizottsági tagságáról, de "ő mindig kivár". Úgy véli, Hock Zoltán "sem marad túl sokáig ebben a bizottságban szerepelni", de amíg a testület tagja, addig határozatképes a bizottság.

Kijelentette: "elvi esély" van arra, hogy a vizsgálatot lefolytassák és a jelentést elfogadják. Mint hozzátette, bízik abban, hogy a fideszes képviselőknek "megjön a józan eszük", mivel a jelentést meg kell tárgyalni a nyilvánosság előtt.

Steiner Pál szerint azonban a Fidesz nem akarja megtárgyalni a jelentéstervezetet, mert - mint mondta - ki fog derülni, hogy abban vannak olyan megállapítások, amelyek "köszönő viszonyban sincsenek a bizottság munkájával", másrészt pedig "egy jelentés vitája mindig megmutatja azt, milyen szakmai alapon készült, mennyire jó a minősége".

Felvetette: a bizottság paritásos alapon jött létre, de a fideszes és KDNP-s képviselők lemondásával "nincs paritás". Kérdés, mennyire van értelme annak, hogy a legnagyobb ellenzéki frakció tagjainak hiányában vitassák meg a jelentést, úgy, hogy az előkészítő nincs ott a bizottság ülésén és nem mondja el, melyik megállapítását miért tette bele a jelentésbe - fűzte hozzá.

Steiner Pál közölte: a bizottság szocialista és szabad demokrata tagjai szeretnék, ha a György István (Fidesz) elnök által a március 25-i ülésre készített jelentéstervezetet soronként megtárgyalná a bizottság, ha szükséges, újabb személyeket hallgatna meg és döntene a tulajdonosi, illetve politikai felelősségről. Megismételte: szerintük a jelentéstervezet egy része elfogadhatatlan, mivel olyan adatokat is tartalmaz, amelyek az ülésen nem hangzottak el.

Közlése szerint György István - arra hivatkozva, hogy lejárt a bizottság mandátuma - egy, a helyszínen kiosztott 120 oldalas anyagot akart elfogadtatni a testülettel, vita nélkül.
A bizottság reggel még nem vette napirendre a testület mandátumának meghosszabbításáról szóló javaslatot, ám délelőtt Szabadai Viktor (SZDSZ) "visszakérte" ezt a napirendet és akkor már meghosszabbították a bizottság mandátumát. Így nincs akadálya annak, hogy az igazságot feltárják, részletes elemző vitát folytassanak a sajtó jelenlétében, a nyilvánosság előtt - hangsúlyozta a fővárosi szocialista frakcióvezető.

Steiner Pál közölte: elkötelezettek abban, hogy a bizottság elfogadjon egy jelentéstervezetet és megállapítsa a tulajdonosnak - beleértve a közgyűlést, a közgyűlés szerveit, az önkormányzat vezetőjét - a felelősségét. Abban is elkötelezettek, hogy jelentést adjanak arról, mely körülmények vezettek oda, hogy most büntetőeljárások folynak az ügyben, s javaslatot tegyenek arra: milyen tulajdonosi irányítási modell kell ahhoz, hogy egy közüzemi vállalatnál "a menedzsment azt csináljon, amit akar".

Mint hozzátette, "döbbenetes" volt, hogy Demszky Gábor főpolgármester a mandátumhosszabbításról szóló első szavazásnál tartózkodott, mivel éppen a főpolgármester érdeke, hogy a teljes igazság kiderüljön.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását