2024. május 6. - Ivett, Frida

A da Vinci-titok

Leonardo da Vinci híres falfestménye, Az utolsó vacsora (1498) még mindig számos titkot rejt - állítják a Montreali Egyetem teológiai karának kutatói, akik a "felszolgált" fogásokat vették górcső alá.
2010. április 5. hétfő 12:35 - HírExtra
"Azt a kérdést tettük fel magunknak, hogy miért pont ezeket a fogásokat választotta Leonardo da Vinci, mivel ezek nem felelnek meg a Bibliában leírtaknak. Miért pont kenyeret, halat, sót, citrusféléket és bort látunk az asztalon. S miért borult ki a sótartó pont Júdás előtt, vagy, hogy miért kelesztett kenyeret fogyasztott Jézus és a tizenkét apostol?" - mondta a kutatásokat irányító Olivier Bauer.

Mint a kanadai kutatók rámutatnak, a kiömlő sót általában rossz előjelnek tekintik. Ám mi van, ha a felborult sótartó nem Júdás gonoszságára utal, hanem a rehabilitációját jelenti, hiszen kiválasztották az áruló szerepére - olvasható az EurekAlert (http://www.eurekalert.org ) című tudományos hírportálon.

Miért Júdás az egyetlen, aki előtt üres a tányér, ez azt jelenti-e, hogy eltelt már az étellel, vagy azt, hogy ő az egyetlen, akit nem tévesztettek meg?

A halnak is szimbolikus jelentősége van. Természetesen a legegyszerűbb magyarázat, hogy Jézus élete javarészét a Genezáreti-tó mellett töltötte, s apostolait is a helyi halászok közül választotta ki. Nem lehet viszont pontosan megállapítani, hogy heringet vagy angolnát ábrázolt Leonardo a freskón. Némely szakértő szerint a művész szándékosan csempészett némi kétértelműséget az ábrázolásba. Az angolna olaszul aringa, amit könnyű összetéveszteni az arringával, vagyis indoktrinációval (befolyásolt tanítással). A heringet Észak-Itáliában rengának nevezik, ami egyben vallástagadót is jelent.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

...
2010. április 16. 10:14
És 04.15. = következő csütörtök délben megint szinte minden ugyan úgy! Mi ez a változás?? "Bé" és "KS" eztán cserélnek csütörtök esténként? Csak nem "valaki" is "nem tud oda ülni esténként" már? :-/ :-P (Mint a "Csé" április 1. hajnali (kissé nem illő) "tréfája".
-------
Más.
'Message': Lehet, hogy küldtem egy 'felmentőt', egy leendő munkatársat a hét elején. Ha megfogadja és jelentkezik, azt nekem köszönjék(?) :) és nem a tesójának pl. ;-P
Ha nem, hát nem rajtam múlt.
...
2010. április 8. 12:19
"Bé": Fia! (= "szia!" ez nála a múlt évtől az sz hangzó ám!)
:-( :-P
http://www.pink.hu/dieta/fogyj-es-legy-egeszsegesebb-5-tea-2032362/
...
2010. április 8. 12:08
...11:51-11:54 mi volt ez a NYÜZSGŐ és még az utsó pillanatokban is NET hírkéző (óriásnyulas http://www.hirado.hu/Hirek/2010/04/05/18/Darius_a_nyul_1_3_meter_es_21_kilogramm.aspx ) "Csé" féle váltás - és most aztán párosan fecsiztek "Bé"-vel! És nem este lesz az/ő ma? Cserélt, kutyulja? Ja kedden volt "K.S." biztosan most akkor este...? ;-P
------------------------------------------------

"Botka Á. néni": "Ez ám a jó cikk!"... :-P
...
2010. április 8. 10:49
És ez "Csé" számára (akinek szörnyen neHHéz szó volt a Leonardo da Vinci kiejtése!) ;-)) is fontos benyüzsizni való "infó" lett ám, itt:
TAGS: MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, TAGS, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, TAGS, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, TAGS, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, TAGS, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, TAGS, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva,

http://www.kisalfold.hu/kitekinto/titkok_leonardo_da_vinci_utolso_vacsorajan/2150493/
http://www.google.hu/search?hl=hu&q=Leonardo+da+Vinci+h%C3%ADres+falfestm%C3%A9nye%2C+Az+utols%C3%B3+vacsora+%281498%29+m%C3%A9g+mindig+sz%C3%A1mos+titkot+rejt.+mi%C3%A9rt+pont+ezeket+a+fog%C3%A1sokat&sourceid=navclient-ff&rlz=1B3GGGL_huHU244HU244&ie=UTF-8
http://www.erdely.ma/hitvilag.php?id=67094&cim=teologusok_vizsgaljak_az_utolso_vacsoran_felszolgalt_fogasokat
http://mult-kor.hu/20100406_teologusok_elemeztek_az_utolso_vacsora_fogasait (itt szűrik a "hsz"-t, meg se jelenne...) Ez lehet a fő forrása!?

http://www.hirextra.hu/2010/04/05/a-da-vinci-titok/


Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását