2024. május 17. - Paszkál

A vámhatóságoknál vizsgálódott az ombudsman

Az ombudsmanhoz fordult egy panaszos, akivel állítása szerint sértőn bántak a pénzügyőrök a határátkelőhelyen lefolytatott gyorsított jövedéki ellenőrzés során; Szabó Máté ombudsman a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnokától a törvényi rendelkezések betartatását kérte.
2010. április 5. hétfő 20:03 - HírExtra
Az MTI-hez hétfőn eljuttatott ombudsmani állásfoglalás szerint a panaszos maga közölte, hogy van náluk két liter, ajándékba kapott pálinka, az önkéntes bejelentés ténye azonban nem került be a jegyzőkönyvbe. A jogorvoslatról lemondó nyilatkozatait (például azt, hogy "panasszal nem élek") a megkérdezése nélkül, előre beleírták a jegyzőkönyvbe. A panaszos közölte, hogy nem írja alá a dokumentumot, mert annak tartalma nem felel meg a valóságnak. Erre azt a választ kapta, hogy a szabvány szövegen nem lehet változtatni, és ha nem fizeti ki a bírságot, biztosítékként lefoglalják az autóját.

Az ombudsman vizsgálata tisztázta, hogy a jövedéki bírság megfizetésének biztosítékaként a jármű nem foglalható le. Szabó Máté több szabálytalanságra is felhívta a figyelmet, egyebek közt arra, hogy a jegyzőkönyvben szereplő hatósági tanúk sem az ellenőrzésnél, sem az aláírásnál nem voltak jelen, így a jegyzőkönyv nem tekinthető jogszerűnek.

Az ombudsman megállapította, hogy a vámhatóság eljárása súlyosan sértette a panaszos tisztességes eljáráshoz való jogát, a gépjármű lefoglalásának lehetőségére való "figyelmeztetés" pedig közvetlenül veszélyeztette a tulajdonhoz való jogot.

Az ombudsman a visszásság jövőbeni megelőzése érdekében a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnokához fordult, intézkedjen, hogy az irányítása alá tartozó szervek a lefoglalásról a törvényi rendelkezéseknek megfelelően döntsenek. A végzés ne tartalmazzon sablonszöveget és a törvénnyel ellentétes megfogalmazást, továbbá szerepeljen benne a jogorvoslattal kapcsolatos tájékoztatás.

A konkrét esetben a biztos a megyei főügyészségnél kezdeményezte, hogy vizsgálják meg az ügyészi óvás benyújtásának lehetőségét.

Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség szóvivője későbbre ígért tájékoztatást az MTI-nek, mint mondta a konkrét ügy ismerete nélkül egyelőre nem tud nyilatkozni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását