2024. május 4. - Mónika, Flórián

200 műemlék várja a látogatókat

Országszerte 200 műemlék, kiállítóhely, múzeum várja a látogatókat ingyenes vagy jelképes összegű belépővel április 17-én és 18-án a műemléki világnap alkalmából tartandó programokon.
2010. április 8. csütörtök 14:00 - HírExtra
A Magyar Turizmus (MT) Zrt.-vel közösen szervezett programhoz körülbelül ugyanennyi szálláshely is csatlakozott, kedvezményes árakkal várva a választások két fordulója közötti hétvégén kimozdulni vágyókat - mondta Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója csütörtökön a programban ugyancsak résztvevő Széchenyi fürdő nemrég átadott Pálma termében tartott sajtótájékoztatón.

"A műemléki világnap egészen tavalyig a szakma zárt körű ünnepe volt. Ekkor azonban úgy döntöttünk, kinyitjuk ezt a napot a nagyközönség előtt, hogy minél többen megismehessék hazánk jeles műemlékeit. Reméljük, hogy sikerül a múzeumok éjszakájához hasonló hagyományt teremtenünk" - fejtette ki az igazgató.

A Magyar Turizmus Zrt. által 2010-re meghirdetett Fesztiválok Évébe illeszkedő hétvégén kiemelt figyelmet kapnak az Árpád-kori templomok, a műemlékfürdők és az évszázados borospincék - mondta el Szűcs Balázs, az MT marketingigazgatója.

Budapesten négy fürdőben, a Lukácsban, a Gellértben, a Széchenyiben és a Rudasban vezetett esti sétákat szerveznek. A Budapesti Történeti Múzeum a Budavári Palotában Reneszánsz életképek címmel rendez palotatörténeti vezetést, reneszánsz viselettörténeti bemutatót és - felvehető ruhákkal - történelmi táncházat.

Vidéken többek között az érdi Magyar Földrajzi Múzeumban, Móron a Bozóky Bormúzeum-Pincészetben, Győrött a Városi Művészeti Múzeumban, Veszprémben a Laczkó Dezső Múzeumban, Zircen a Bakonyi Természettudományi Múzeumban szerveznek színes programokat.

Számos kastély is ingyen vagy jelképes, 110 forintos áron lesz látogatható, így a Vay-kastély és múzeum Vaján, a nádasdladányi Nádasdy-kastély, a dégi Festetics-kastély, Sárváron a Nádasdy-vár, Ozorán a reneszánsz Pipo-várkastély. Az ódon borospincék a budai Várban, a Királyi Borház és Pincemúzeumban, vidéken Móron, Nyúlon, Palkonyán és Kőszegen nyitják meg kapuikat.

Az Árpád-kori templomok közül többek között a tornaszentandrási ikerszentélyes templom, Csarodán a mosolygó szentek freskójával díszített református templom, Márokpapin a kívülről is festett Árpád-kori templom, valamint a Bodrogközben "a tündérek által épített" karcsai református templom várja a látogatókat.

A gondnokság a világnap alkalmából Nemzeti műemlékeink címmel kiadványt is megjelentetett, melyben a szervezet által gondozott közel 40 műemlék leírása, útikönyvszerű ismertetése kap helyet - mondta el Varga Kálmán.

A műemlékvédelmi szervezet igazgatója kitért arra is, hogy a világnap kapcsán egy emléklapot is kibocsátanak, melynek megvásárlói hozzájárulhatnak egy veszélyeztetett műemlék, a tornaszentandrási Árpád-kori műemléktemplom homlokzatjavításának költségeihez.

A műemléki világnaphoz kapcsolódó részletes műemléklista és a programok megtalálhatók a www.nemzetimuemlek.hu, a szálláskedvezmények pedig a www.itthon.hu honlapon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását