2024. június 2. - Kármen, Anita

Megkezdte az OVB a külképviseleti szavazatok szétosztását

Megkezdték a külképviseleti szavazatokat tartalmazó szavazási iratok átadását a 176 egyéni választókerületi bizottsági elnöknek az Országos Választási Bizottság (OVB) tagjai péntek délután.
2010. április 9. péntek 17:06 - HírExtra
Az OVB csütörtökön az éjszakába nyúlóan válogatta szét a 86 külképviseletről megérkezett szavazási iratokat a 176 egyéni választókerület szerint. A közel hétezer szavazási iratot péntek délután adják át a 176 bizottsági elnöknek, hogy azokat vasárnap belekeverhessék az adott választókerület kijelölt szavazókörének urnájába.

Erre azért van szükség, hogy a külképviseleti szavazatok titkosságát biztosítani lehessen. (A szavazatszámlálásnál a külképviseleti voksra már csak a pecsét utal, ám azt nem lehet tudni, hogy azt a világ melyik magyar követségén adták le.)

A múlt hétvégén megtartott külképviseleti szavazásról a 86 külképviseletről az Országos Választási Központba (OVK) érkezett szavazólapokat és az egyéb választási iratokat az OVB tagjai az Országos Választási Iroda (OVI) munkatársainak segítségével a 176 egyéni országgyűlési választókerületnek megfelelően válogatták külön csütörtök este.

A több mint száztíz urnát előbb felnyitották, majd ellenőrizték az azokban elhelyezett jegyzőkönyveket. Az iratokat ezt követően megyénként csoportosították, majd az ezen belüli választókerületeknek megfelelően válogatták szét.

A 176 választókerületre szétválogatott szavazási iratokat az egyéni választókerületi bizottságok elnökei pénteken az OVK-nak helyet adó budapesti Roosevelt téri Önkormányzati Minisztérium épületében veszik át. A munka várhatóan több órát is igénybe fog venni.

A külképviseleti szavazás sajátossága, hogy a voksokat nem helyben, a külképviseleteken számlálják össze, hanem hazahozzák, majd itthon "bekeverik" a választópolgár lakóhelye szerinti választókerület egyik szavazókörének voksai közé.

A külképviseleteken, amikor a választópolgár megjelent és szavazott, a szavazólapját egy kis borítékba tette, mint Magyarországon, de a szavazatot tartalmazó lezárt boríték mellé ki kellett töltenie még egy nyilatkozatot is, amelyben a választópolgár és a külképviseleti választási iroda vezetője igazolta, hogy a mellékelt borítékban a választópolgár szavazata van. (A nyilatkozat tartalmazza a választópolgár nevét, lakcímét, személyi azonosítóját.)

Ezt a nyilatkozatot és a lezárt borítékban lévő szavazatot egy nagyobb borítékba tették, lezárták, a választópolgár a borítékot a leragasztáson aláírta (kivéve Tokióban, ahol tévedésből a kis borítékot íratták alá) majd ezt az úgynevezett szavazási iratot dobta az urnába.

A külképviseleti voksoláson 6.851-en vettek részt, az előre "bejelentkezettek" (tehát akik a külképviseleti névjegyzékre vetették magukat) csaknem 78 százaléka.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását