2024. május 20. - Bernát, Felícia

Teljes döbbenet Magyarországon is

Magyarországon is megdöbbenéssel fogadták a lengyel államfőt és kíséretét ért szombati légikatasztrófa hírét. Sólyom László köztársasági elnök személyesen fejezte ki részvétét a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetségén.
2010. április 11. vasárnap 07:39 - HírExtra
Oroszországban helyi idő szerint szombaton kora reggel zuhant le a Lech Kaczynski lengyel államfőt is szállító repülőgép. A lengyel elnökkel tartott felesége, valamint a szovjetek által 1940-ben kivégzett lengyelek több hozzátartozója. A gépen utazott a lengyel központi bank kormányzója, Slawomir Skrzypek, Andrzej Kremer külügyminiszter-helyettes, továbbá számos más állami és kormányzati tisztviselő. Mindnyájan a Szmolenszk melletti katinyi (Katyn) erdőbe tartottak, ahol kegyeleti hely működik a kivégzett lengyelek emlékére.

Az illetékes orosz hatóságok közlése szerint a szerencsétlenséget a gép utasai közül senki nem élte túl.

Sólyom László köztársasági elnök Lengyelország budapesti nagykövetségén újságírók előtt azt mondta: biztos abban, hogy Kaczynski elnök műve, mindaz, amit a magyar-lengyel barátságért tett, túl fogja őt élni. A magyar államfő szerint Lech Kaczynski mindig következetesen érvényesítette Lengyelország érdekeit az európai politikában és különösképpen a szívén viselte a magyar-lengyel barátságot, amelyet minden évben közösen ünnepeltek meg.

A kormány nevében Bajnai Gordon miniszterelnök arra kérte a magyar polgárokat, hogy aki teheti, a lengyelországihoz hasonló módon, vasárnap déli 12 órakor kétperces néma főhajtással emlékezzen a repülőgép-szerencsétlenség áldozataira. A kormányfő gyásztáviratot küldött lengyel kollégájának, Donald Tusk lengyel miniszterelnöknek és az elhunyt lengyel államfő fivérének. Levelében hangsúlyozta, hogy a magyar-lengyel barátság okán e veszteség különösen érzékenyen érinti hazánkat.

Orbán Viktor


Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Donald Tusk lengyel miniszterelnöknek, Bronislaw Komorowskinak, a szejm elnökének és Bogdan Borusewicznek, a szenátus elnökének írt levelében azt írta: Magyarország és a Fidesz is számos barátját veszítette el ezen a szombati reggelen, a lengyel elnök személyében pedig ő maga is egy közeli barátot és pótolhatatlan küzdőtársat veszített el. Úgy fogalmazott: "Lech Kaczynski és a gépen utazó többi utas tragédiája Katyn drámájának új fejezetét nyitja meg, holott éppen annak lezárása és a méltó megemlékezés volt az utazás célja".

Lendvai Ildikó

Az MSZP nevében kiadott közleményében Lendvai Ildikó pártelnök a történteket egész Kelet-Európa tragédiájának nevezte. Mint írta, "a sors különös kegyetlensége, hogy az áldozatok többsége a katyni mészárlás özvegyen és árván maradt hozzátartozóiból került ki".
A KDNP nevében a párt elnöke, Semjén Zsolt fejezte ki részvétét a lengyel nagykövetnek. Közleményében kiemelte: a tragédia különösen fájdalmas Lengyelország számára, mert az elnök vezette küldöttség éppen nemzetük egyik szomorú emléke, a Katinyban kivégzett lengyel tisztek és civilek mártíromsága előtt kívánt tisztelegni.

Dávid és Bokros

Az MDF részéről Dávid Ibolya pártelnök és Bokros Lajos miniszterelnök-jelölt fejezte ki részvétét. Közleményük szerint "hatalmas veszteség érte ma Lengyelországot és Európát". Hozzátették: "Lengyelország olyan államférfit veszített el, akinek a kommunizmus bukása után óriási szerepe volt hazája demokratikus átalakításában".

Szekeres Imre honvédelmi tárcavezető és Tömböl László vezérkari főnök a lengyel honvédelmi miniszternek küldött levelében fejezte ki részvétét.

Kállai Ernő kisebbségi ombudsman gyásztáviratban fejezte ki együttérzését a Magyarországon élő kisebbségi közösségnek és a teljes lengyel nemzetnek.

Lengyelország budapesti nagykövetsége előtt félárbocra eresztették a nemzeti lobogót és az európai uniós zászlót, az épület kerítésén már nem sokkal a déli órákat követően megjelent néhány gyertya, illetve virágcsokor.

Szombat este Budapesten gyertyagyújtással egybekötött csendes megemlékezést tartanak civilek a légikatasztrófa áldozatainak emlékére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

balogGY
2010. április 11. 10:03
Veletek vagyunk!
S ahogy már a történelemben többször is, most is osztozunk a gyászban!
marcsi0727
2010. április 11. 07:50
Kedves lengyel barátaim!

Mély megdöbbenéssel hallottam a hírekben, mi történt. Őszinte részvétem. Nagy veszteség érte Önöket, a lengyel népet. Tudom, a szavak nem sokat segítenek.
A szívem és a lelkem osztozik az Önök fájdalmával.


Drodzy przyjaciele Polski!

Wstrz±¶nięty, aby usłyszeć wie¶ci, co się stało. Szczere kondolencje. Poniósł wielk± stratę dla Ciebie, narodu polskiego. Wiem, że słowa nie s± zbyt pomocne.
Moje serce i moj± duszę podzielić się bólem.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását