2024. május 5. - Györgyi

"Mutyi" miatt bírságolt a GVH

Tízmillió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra, ötmilliót pedig a Magyar Posta Életbiztosító Zrt-re a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mert megtévesztően hirdették pénzügyi szolgáltatásaikat a fogyasztóknak, illetve tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytattak egyes pénzügyi szolgáltatásaik esetében.
2010. április 12. hétfő 15:14 - HírExtra
A Magyar Posta Életbiztosító Zrt. biztonságos befektetésekkel kecsegtette a hogyasztókat: a Profit eszközalap nevű szolgáltatásról azt hirdette, hogy nem tartalmaz részvényt, illetve rövid távon - 1-2 év alatt - is ajánlott; a Bonus eszközalapról pedig, hogy csupán egy-egy kiemelt hazai részvényt
tartalmaz.

A GVH ellenőrzése során azonban kiderült, hogy a fenti előnyök nem feltétlenül felelnek meg a valóságnak, ugyanis a Profit eszközalapban a termék hirdetésével ellentétben volt részvény, így az rövid távú befektetés esetén kockázatosnak számít, a másik eszközalapban pedig nem egy-egy kiemelkedő hazai részvény volt, hanem egy részvényalap jegyei. Súlyosbító körülményként állapította meg a GVH, hogy a cég 2007 márciusa és 2008.  augusztus 31-e között jelentősnek mondható forgalmat bonyolított a fenti szolgáltatásokkal; enyhítő körülmény, hogy nem a tájékoztatás után közvetlenül történik a befektetés, így az ügyfelek a szerződéskötés előtt tájékozódhattak a szolgáltatásról, illetve utólag is megpróbálta felhívni a figyelmüket a kockázatokra a Magyar Posta Életbiztosító Zrt.

A GVH ötmillió forint bírságot szabott ki a cégre. A másik vizsgált cég, az OTP Bank Nyrt. hirdetéseiben azt állította, hogy az OTP Alap számlacsomagot választó ügyfelei bankkártyájukkal díjmentesen vásárolhatnak. Ennek megfelelően a fogyasztó azt feltételezhette a versenyhivatal megállapítása szerint, hogy semmilyen anyagi ellenszolgáltatás sem merül fel, ha a bankkártyát vásárlásra használja.

Ez azonban nem felelt meg a valóságnak. 2008. szeptember 1-jétől az 5., az adott hónapban nem az OTP Bank által kezdeményezett, nem költség jellegű terhelő tranzakciót követően az OTP tételdíjat számít fel, így a fogyasztónak adott esetben a kártyás vásárlás után is fizetnie kell. Az OTP Bankot a GVH a fogyasztók megtévesztése, illetve tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt 10 millió forint bírsággal sújtotta.
Forrás: Havaria
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását