2024. május 18. - Erik, Alexandra

Csapdában a balatoni munkaadók

Bár az új munkaügyi jogszabály csak néhány napja lépett életbe, a munkaközvetítők és központok, sőt már az önkormányzatok is érzékelik: idén bedugulhat a szezonális foglalkoztatás - írta a Napi Gazdaság.
2010. április 13. kedd 08:39 - HírExtra
A lap szerint ez különösen érinti a vendéglátást, s köztük a balatoni munkaadókat. A lap szakemberek véleményét idézi, akik úgy gondolják: az évente átlagosan 100 ezer alkalmi munkás közül az idén legfeljebb 35-40 ezer helyezkedhet el. Ennek okát abban látják, hogy megszűnt az alkalmi munkavállalói könyv, illetve szigorodtak a foglalkoztatási szabályok, ami tízezreket szoríthat ki a munkaerőpiacról.

A lap által megkérdezett mezőgazdasági vállalkozásnál ugyan még nem tudják, hogy a rövid ideig sok élőmunkát igénylő feladatokat miként oldják meg, ám az biztos, hogy a hatékonyság javításának irányába tesznek majd lépéseket.

A cikk szerint úgy tűnik, a jogszabály-módosítást követően nehéz helyzetbe került a vendéglátók jelentős része is. A Balatonnál már húsvétkor is érzékelték a gondokat.

Egy siófoki étterem és büfé tulajdonosa szerint csapdába kerültek, mert miközben a vendégek jelentős része - immár a főszezonban is - az időjárástól függően pár napra, egy-egy hosszú hétvégére érkezik, s ilyenkor jelentős kapacitásokra lenne szükség, a jogszabály erről nem vesz tudomást. Szerinte egyelőre kevesebb egységet, kisebb személyzettel működtetnek, de arra is jó esély van, hogy ismét növekedésnek indul a feketemunka.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását