2024. május 18. - Erik, Alexandra

Reménytelen az idei inflációs cél

Nem tartható az idei inflációs cél, az áremelkedés az év eleje óta hónapról-hónapra meglepetést okoz - mondták az MTI által megkérdezett elemzők a kedden publikált inflációs adatokról.
2010. április 13. kedd 10:54 - HírExtra
Suppan Gergely, a TakarékBank Zrt. makroelemzője szerint nem tartható az idei inflációs cél, az infláció az év eleje óta meglepetést okoz hónapról-hónapra. Kiemelte, hogy a januári emelkedés és a februári csökkenés után újra emelkedett az infláció márciusban. Ezzel a "pattogással" újabb meglepetést okozott a mutató, és ebből látszik, hogy nem tartható az idei cél - mondta az elemző.

A vártnál nagyobb mértékű emelkedést az elemző szerint az idényáras élelmiszerek drágulása és a szezonális ruházkodási cikkek átlag feletti áremelkedése okozta. Ez utóbbi azért érdekes - folytatta az elemző - mert a válság miatt a ruházati cikkek fogyasztása jelentősen visszaesett. Az üzemanyag drágulása 0,2 százalékponttal emelte a havi inflációs adatot, de ez a hatás várható volt - tette hozzá Suppan Gergely.

Suppan Gergely szerint csak a jövő évtől várható az infláció csökkenése, amit több tényező is alátámaszt. Az idén júliustól az áfa-emelés és a jövedéki adó inflációt gerjesztő hatása kiesik, és a forintgyengülés inflációt gerjesztő hatásával sem kell már számolni az idén. Hozzátette: jövő januártól már a második körös jövedéki adóemelés hatása is megszűnik.

Árokszállási Zoltán, az Erste Befektetési Zrt. makroelemzője szerint ugyan kissé magasabb lett az éves infláció az általuk várt 5,8 százaléknál, mégsem látszik lényeges inflációs nyomás a magyar gazdaságban. A szakértő szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatpolitikájára nem lesz hatással az infláció, de a nemzetközi befektetői hangulat függvényében folytatódhat a jegybanki alapkamat csökkentése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását