2024. május 14. - Bonifác

Kinek kellenek a bevándorlók?

Szabályozná az újonnan EU-taggá váló országok polgárainak nagy-britanniai bevándorlását a hatalomba készülő brit Konzervatív Párt - derült ki a brit politikatörténet első miniszterelnök-jelölti tévévitáján, amelyet csütörtök este rendeztek a három legnagyobb brit parlamenti párt vezetőinek részvételével.
2010. április 16. péntek 08:38 - HírExtra
A nyitó téma a javában zajló brit választási kampány egyik leghevesebben vitatott kérdése, a bevándorlás volt. David Cameron, a Konzervatív Párt vezetője kijelentette: az elmúlt időszakban voltak olyan évek, amelyekben a nettó bevándorlás elérte a 200 ezer főt. Cameron közölte: a Konzervatív Párt szerint az éves nettó bevándorlást néhány százezerről néhány tízezerre kell csökkenteni.

Hozzátette: véleménye szerint Nagy-Britanniának az EU-hoz újonnan csatlakozó tagállamokkal szemben is átmeneti korlátozásokat kellene érvényesítenie, hogy "ne jöjjön egyszerre mindenki ide". Cameron ezúttal nem szólt külön a már 2004-ben uniós taggá vált kelet-európai országokról, de korábbi nyilatkozataiban egyértelművé tette, hogy esetükben is helyesnek tartotta volna a bevándorlás kezdeti korlátozását.

Nagy-Britannia annak idején azonnal megnyitotta munkapiacát a kelet-európai új tagállamok előtt, amelyekből a 2004-es bővítés óta becslések szerint legalább egymillió munkavállaló érkezett, bár statisztikai kimutatások alapján legalább a felük már hazatért.

A csütörtök esti másfél órás tévévitán - amelyen Cameron mellett Gordon Brown munkáspárti miniszterelnök és Nick Clegg, a harmadik legnagyobb parlamenti erő, a Liberális Demokraták kormányfőjelöltje vett részt - jelentős hangsúlyt kaptak a politikai reformtervek is. Brown a nem választott felső parlamenti kamara, a Lordok Háza választott felsőházzá tételének terveit ecsetelte, Cameron ugyanakkor az alsóház létszámának 10 százalékos csökkentése mellett tett hitet.

A tory vezető emellett a kormányzati háttérapparátus egyharmados leépítését, valamint a képviselők két választás közötti visszahívhatóságának lehetővé tételét is kilátásba helyezte.

Clegg azzal vádolta a másik két politikust, hogy a hasonló liberális reformjavaslatok elfogadását korábban megakadályozták. A liberális demokrata vezető pártját "a rendre ugyanazokat a hibákat elkövető két régi erő" alternatívájaként ajánlotta a választók figyelmébe.

Az összecsapás után készített, négyezer fős mintán elvégzett gyorsfelmérés szerint a nézőknek a Liberális Demokraták vezetőjének szereplése volt messze a legrokonszenvesebb; Cameron és Brown teljesítményét közel egyformának ítélték.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását