2024. június 2. - Kármen, Anita

Megérkezett Krakkóba a lengyel elnök koporsója

Megérkezett Krakkóba a katonai repülőgép a légi szerencsétlenség áldozatául esett lengyel elnöki pár, Lech Kaczynski és felesége, Maria koporsójával.
2010. április 18. vasárnap 11:02 - HírExtra
Az európai légi közlekedést megbénító vulkáni hamu miatt a gép kis magasságban haladt úti célja felé. Ugyanezen okból számos állam és kormányfő, köztük Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár lemondta részvételét a temetésen. Az elnöki pár földi maradványait délután helyezik örök nyugalomra a Wawel-székesegyházban. A katedrális előtt már a kora reggeli órákban sokan gyülekeztek.

A temetésen ott lesz Horst Köhler német államfő, aki helikopterrel utazik a Krakkóba. Dmitrij Medvegyev orosz elnök már elindult Moszkvából. Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök, valamint Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is jelen lesz.

Az elnöki házaspár koporsóit az egykori lengyel főváros, Krakkó központi terén, a Ryneken álló Mária-templomba szállítják, ahol XVI. Benedek pápa küldötte, Angelo Sodano bíboros mutat be szentmisét 14 órakor.

A gyászszertartáson csak az elnöki pár családja és közeli barátai, valamint a lengyel vezetők és külföldi küldöttségek vehetnek részt. Az eseményt városszerte százezrek, a történelmi belvárosban pedig mintegy 40 ezren követhetik kivetítőkön. A szentmise után a koporsókat ágyútalpon viszik majd a királyi fellegvárban álló Wawel-székesegyházba, Lengyelország nagyjainak panteonjába.

A 15 óra 30 perckor induló gyászmenetben csak a család, a barátok és lengyel vezetők kapnak helyet.

Megszólaltatják majd a székesegyház tornyában lévő12 tonnás Zsigmond-harangot, amely csak a legfontosabb alkalmakkor, lengyel királyok koronázásakor és temetésekor kap szerepet. Huszonkilenc harangütés hallható majd az 1520-ban öntött, négy méter és hatvan centiméter magas harangból.

Később a külföldi vendégek is a Wawelbe mennek, ahol 16:30-kor gyászmisén vesznek részt, amelyet Stanislaw Dziwisz krakkói érsek mutat be Kaczynski elnök és felesége emlékére.

A szertartás után a koporsókat leviszik a székesegyház altemplomába, közös szarkofágba helyezik őket, miközben 21 ágyúlövés hangzik el.

Az altemplomba este és éjjel szabad lesz a bejárás, hogy az emberek elbúcsúzhassanak az elnöki házaspártól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását