2024. május 19. - Ivó, Milán

Mit kezd az új kormány az afganisztáni projekttel?

Már az új kormány dönthet arról, hogy Magyarország a NATO-főtitkár kérésére küld-e Afganisztánba helikopterpilóta-kiképzőket, valamint a repülőműszaki személyzetet és tüzérségi eszközök használatát oktató szakembereket - nyilatkozta Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője vasárnap az MTI-nek.
2010. április 18. vasárnap 14:00 - HírExtra
A szóvivő felidézte, hogy a magyar katonák eddigi sikerei arra ösztönözték a NATO főtitkárát, hogy újabb magasan képzett tiszteket, helikopterpilótákat, repülőműszaki és tüzér szakembereket kérjen Magyarországtól kiegészítve az Afganisztánban tartózkodó magyar tiszteket, akik lövészeket képeznek.

Mint mondta, ahhoz, hogy az afgánok minél hamarabb átvehessék saját haderejük irányítását, a NATO-nak több kiképzőre van szüksége Afganisztánban, akik meg tudják tanítani az afgánoknak, hogyan kell "haderőt vezetni".

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár pénteken folytatott telefonbeszélgetést Szekeres Imre honvédelmi miniszterrel, amelyben nagyra értékelte az afganisztáni magyar katonai szerepvállalást, a magyar katonák felkészültségét, megbízhatóságát - hangsúlyozta Bocskai István.

Mint mondta, a főtitkár - éppen az eddigi sikeres feladatok okán - újabb segítséget kért és remél Magyarországtól. Az elmúlt négy évben a Magyar Honvédség rendkívül komoly fejlesztéseket hajtott végre az afganisztáni magyar kontingensnél, emellett a magyar katonák felkészültsége, kiképzettsége, speciális szakismerete szinte nélkülözhetetlen a szövetséges erők számára - számolt be a telefonbeszélgetésről a honvédelmi tárca szóvivője.

A főtitkár azt kérte a honvédelmi minisztertől, hogy a Magyar Honvédség vizsgálja meg, képes-e nagyobb létszámmal részt venni az afgán légierő szállítóhelikopterei személyzetének kiképzésében. Ebben a feladatban már három magyar katona részt vesz, de a NATO további szakemberek részvételében látja a sikeres kiképzés végrehajtását. A NATO úgy ítéli meg, hogy a repülési, műszaki és tüzérségi kiképzés jelenleg a legfontosabb feladat az afganisztáni hadsereg felkészítésében. Ezeken a területeken pedig Magyar Honvédség fontos képességekkel, kiemelkedő tudású szakemberekkel rendelkezik - ismertette Bocskai István.
Közlése szerint mintegy 10-15 további szakember Afganisztánba küldéséről lehet szó.

A miniszter közölte a NATO-főtitkárral, hogy ebben a kérdésben már az új kormány hozza meg a döntést. Bocskai István hozzátette: mire az új kormány új honvédelmi minisztere átveszi a tárcát Szekeres Imrétől, addigra kidolgozzák az új szakemberek Afganisztánba küldésének részleteit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

alajos
2010. április 18. 16:57
Majd az új kormány eldönti, hogy mit kell tenni Afganisztánban. A Bajnai-kormány csak ügyvivőként működjön...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását